Effectiever werken met een stille pc

brand

Je telefoon, sms-berichtjes, WhatsApp en Messenger op je mobiel staan allemaal op niet storen. In je browser staat alleen nog een YouTube tabblad (mét een Adblocker) rustige klassieke muziek te spelen. Je collega’s weten dat als je deur dicht is, je nu even niet gestoord mag worden. Je bent klaar om eindelijk dat rapport af te tikken of dat ene artikel te schrijven. Je start Microsoft Word. Tikt een paar woorden. En dan begint er opeens een straaljager langzaam op te stijgen onder je bureau. Althans, zo klinkt het als de ventilatoren van je pc beginnen te loeien. Ook die kan stiller.

Stilte op kantoor is een schaars goed geworden. De nieuwe werkvormen zoals Agile werken en scrummen stellen interactie en samenwerking centraal. De introductie van open werkvloeren en flexibele werkplekken ging samen met een groei aan communicatiekanalen en afstemming. Maar voor reflectie en contemplatie is er vaak minder ruimte ingepland. En dat heeft serieuze gevolgen op het werkgenot en de efficiëntie, zo bewijzen een reeks aan onderzoeken:

  1. In open kantoren is de vermindering van productiviteit door geluid dubbel zo hoog als in een afgesloten kantoor (Workspace satisfaction: The privacy-communication trade-off in open-plan offices 2013, door Jungsoo Kim en Richard de Dear).
  2. Blootstelling aan harde geluiden tast het hart- en vaatstelsel aan. (Occupational exposure to noise and the cardiovascular system: a meta-analysis, 2010, Gianfranco Tomei)
  3. Productiviteit en arbeidsvreugde van werknemers lijden onder het open kantoor (The Physical Environment of the Office: Contemporary and Emerging Issues, 2011 Universiteit van Leeds)

Stilte graag

Een eigen kantoor, thuiswerken of een stilteruimte helpen natuurlijk enorm met het claimen van je eigen stilte. Muren, tapijt, deuren, systeemplafonds… voor alles bestaat er een stillere variant. Maar het zijn vooral de apparaten om je heen die herrie maken. Luister maar nu maar eens om je heen. Stilte begint daarom eerst bij jezelf: uit met die notificaties en irritante ringtones. En kijk vervolgens eens kritisch naar je pc. Kan die niet stiller? Jazeker, en dat zal flink in de herrie schelen.

Zo krijg je je pc stiller

Een workstation heeft namelijk verschillende onderdelen die lawaai maken. Enerzijds kan het hardware zijn zoals een harde schijf, de dvd-speler of brander. Anderzijds zijn het vooral de ventilatoren die voorkomen dat specifieke computeronderdelen oververhitten. De voeding, processor, de videokaart en soms zelfs de moederbord chip worden gekoeld met een eigen ventilator.

Handmatig deze onderdelen nalopen en vervangen door een stillere variant is nogal een klus. Leveranciers zoals Ikbenstil ontwerpen en produceren daarom stille workstations en zogeheten fanless pc’s op maat. Met de exacte toepassing voor ogen worden hardware en software op elkaar afgestemd. Snel, uitbreidbaar en bovenal stil. Een stille pc levert je ook een zuiniger stroomverbruik en minder stof in de computerkast op, dus dat betekent minder schoonmaken. Zo werk je stiller én efficiënter.

En die oude pc’s dan?

Blijf niet in de herrie zitten omdat je denkt dat het anders kapitaalvernietiging is. Wist je dat  je hardware laten opkopen gewoon ook mogelijk is? Je verouderde computers, laptops, tablets, monitoren, opslag- en netwerkapparatuur zijn gewoon nog geld waard. Let er wel goed op dat de data goed verwijderd wordt.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *