Je beste mensen aan boord houden? Functiewaardering!

brand
Functiewaardering software en aanpak

Je beste mensen aan boord houden? Functiewaardering!

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt maakt bijna iedere ondernemer, groot of klein, het helaas weleens mee: één van je beste werknemers vertrekt. Dat kan even pijn doen, vooral als de werknemer in kwestie ook nog naar een werkgever in dezelfde branche blijkt over te stappen. Veel ondernemers vragen zich in zulke gevallen af wat ze anders of beter hadden kunnen doen om de beste mensen aan boord te houden. Meer salaris bieden? Andere arbeidsvoorwaarden? Of een promotie? Ieder individueel geval is anders en het antwoord is vaak een combinatie van factoren, maar grip krijgen op het behoud van je beste personeel begint altijd bij hetzelfde centrale concept: functiewaardering.

Van functieomschrijving naar functiewaardering

Onder functiewaardering wordt het indelen en wegen van de verschillende functies binnen een (middel-)grote organisatie verstaan. Functiewaardering vormt de brug tussen de functieomschrijving – oftewel: hetgeen je inhoudelijk over een functie in de vacature zet – en de wijze waarop die functie in je bedrijf wordt beloond.

Het implementeren en vervolgens regelmatig herzien van het systeem van functiewaardering in je organisatie kan van grote waarde zijn voor je personeelsbeleid. Het zorgt, mits juist uitgevoerd, voor een hogere medewerkerstevredenheid, wat vervolgens weer uitstraalt naar je Employer Branding.

Waarom functiewaardering?

Waarom functiewaardering - voordelen

Functiewaardering is sinds de jaren vijftig gemeengoed in Nederland. Inmiddels gaat ons land wereldwijd aan kop als land met de hoogste dichtheid aan gewaardeerde functies. Het invoeren van systemen van functiewaarderingen was destijds een initiatief van de overheid, dat al snel werd overgenomen door commerciële bedrijven.

De belangrijkste reden voor het invoeren van functiewaardering was het scheppen van een rechtvaardig model van inkomensverdeling. Vooral bij grotere bedrijven is het lastig om overzicht te bewaren over de verdeling van verantwoordelijkheden en werkzaamheden. Het zorgvuldig classificeren en wegen van functies helpt dan enorm bij een zo eerlijk mogelijke salarisindeling. Het zorgt daarmee voor acceptatie van inkomensverschillen bij medewerkers onderling. Verschillen worden aanvaard, omdat het systeem dat die verschillen verklaart, wordt vertrouwd.

Voor werknemers is een weldoordacht systeem van functiewaardering fijn omdat vrijwel elke werknemer het nu eenmaal prettig vindt om waardering voor geleverde arbeid te voelen. Functiewaardering geeft gewicht aan uitgevoerde werkzaamheden en zorgt daarmee voor een gevoel van urgentie.

Verder zorgt een systeem van functiewaardering voor een sterke vereenvoudiging op het gebied van HR. Het is een instrument dat zorgt voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden, waarmee wordt voorkomen dat met elke werknemer uitgebreid onderhandeld moet worden. Functiewaardering schept duidelijkheid: zowel werkgever als werknemer weet waar hij aan toe is en kent alle spelregels. Daarmee kunnen potentiële conflicten worden voorkomen.

Daaruit voortvloeiend kun je er, met de invoering van functiewaardering, voor zorgen dat je beste werknemers langer in dienst blijven en minder snel de neiging voelen om op zoek te gaan naar een andere werkgever. Naast het feit dat werknemers uitstekende inzage hebben in de waardering van hun huidige functie en daarmee de onderbouwing van hun salaris, is ook te allen tijde helder wat er nodig is om bijvoorbeeld een promotie te maken. Het functiewaarderingssysteem helpt medewerkers in hun ontwikkeling en stimuleert de meest ambitieuze werknemers om door te groeien naar een hoger gewaardeerde functie.

Invoering van functiewaardering

Functiewaardering software en invoering

Een systeem van functiewaardering voer je niet in bij een bedrijf met slechts een paar werknemers. Als je echter wacht tot je bedrijf honderden medewerkers heeft, wordt de invoering onnodig gecompliceerd. Vaak is het moment waarop je onderneming enkele tientallen medewerkers kent, het juiste moment om een systeem te introduceren.

Er zijn verschillende erkende systemen van functiewaarderingen beschikbaar. De invoering van functiewaardering begint dan ook met de keuze voor een systeem. Het is aan te raden hiervoor een erkend bureau in te schakelen; de invoering van functiewaardering luistert immers nauw en heeft veel impact op de organisatie. Zo’n bureau heeft veel ervaring met de invoering van waarderingssystemen en kan je, naast adviseren, ook de invoering ervan uit handen nemen. Op die manier heb je de meeste zekerheid dat functiewaardering ook in jouw onderneming het gewenste, positieve resultaat sorteert.

DOWNLOAD het e-book: Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media

+ BONUS! Vijf tips voor een efficiënte fotoshoot

43 online recruitment tips

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *