Waarom een VPN broodnodig is voor mobiele freelancers

brand
Waarom een VPN broodnodig is voor mobiele freelancers

Waarom een VPN broodnodig is voor mobiele freelancers

Freelancers zijn vaak onderweg. Ze hebben overal in het land afspraken en moeten vaak gebruik maken van openbare netwerken. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Kun je wel een openbaar netwerk gebruiken? Hoe zorg je ervoor dat je veiliger internet? Een Virtual Private Network (VPN) is een goede oplossing, maar is dat nu echt nodig? Een paar redenen waarom je je als mobiele freelancer zorgen zou moeten maken om je privacy.

Het gebruik van openbare netwerken is niet veilig

Veel freelancers gaan erop uit. Ze nemen hun laptop mee en werken vanuit een relaxte omgeving. Even naar dat ene gezellige koffietentje, of naar een flexwerkplek in de stad. Of wat te denken van een paar zakelijke e-mailtjes beantwoorden in de trein? Vaak zijn er op deze plekken openbare netwerken, waar je gratis gebruik van kunt maken. Handig, want dan kost je verbinding niets en je kunt toch doorwerken.

Maar deze openbare netwerken zijn funest voor je privacy. Anderen kunnen meekijken op het netwerk en hoe weet je zeker dat je echt gebruikmaakt van een betrouwbaar netwerk? Kwaadwillenden kunnen een nep-netwerk opzetten, onder de naam van bijvoorbeeld een café. Ze loggen alles wat je doet, verstuurt en opent, inclusief bedrijfsgevoelige e-mails, je wachtwoorden en zélfs bankgegevens. Eigenlijk kun je het gebruik van openbare netwerken dus beter voorkomen.

Anderen kunnen meekijken op het netwerk

Als je inlogt op een openbaar netwerk, kunnen anderen meekijken met wat je doet. Daarvoor is eigenlijk alleen een zogenaamde ‘sniffer’ of ‘package sniffer’ nodig. Alle verzonden pakketten over het netwerk kunnen dan worden geopend en bekeken. In deze pakketten zit ook gevoelige informatie opgeslagen. Daarom is het zaak dat je nooit gegevens invoert op een openbaar netwerk.

Een openbaar netwerk is alleen handig voor het openen van naslagwerk. Even snel opzoeken hoe laat je trein vertrekt, de routeplanner raadplegen en eventueel wat filmpjes bekijken. Dat zijn de zaken waarvoor je het kunt gebruiken. Maar voor het openen en versturen van gevoelige informatie kun je beter je eigen 3G- of 4G-netwerk gebruiken.

Je bent als freelancer aansprakelijk voor het lekken van data

Goed om te weten: bedrijven worden geacht om veilig om te gaan met de data van hun klanten. En dat geldt dus ook voor eenmanszaken, zoals freelancers. Lek je data, doordat je bijvoorbeeld onveilig internet? Dan kan het zijn dat je een melding moet maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of dat je wordt berispt. Klantgegevens moeten te allen tijde goed beveiligd zijn. Doe je dat niet, dan kun je daarvoor een boete krijgen. In de praktijk komt dat misschien niet vaak voor, maar je zult net die ene freelancer zijn die wél een boete krijgt, terwijl het voorkomen van een datalek eenvoudiger is dan je denkt.

Wat houdt de meldplicht datalekken precies in?

Elke organisatie, zowel bedrijven als overheden, moeten direct een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zodra zij een ernstig datalek constateren. Soms moet het datalek ook worden gemeld aan de betrokkenen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt.  Wat is een datalek? Toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie. Dat is ook niet de bedoeling van de organisatie of ook niet wettelijk toegestaan.

Onderweg veilig aan het werk

Heb je zo snel geen toegang tot een eigen netwerk? Dan kun je alsnog een openbaar netwerk gebruiken, maar met in het achterhoofd dat data kan worden gelogd. Je internet al wat veiliger door gebruik te maken van een VPN. Een VPN versleutelt je data, doordat de verstuurde data door een tunnel gaat. Aan het eind van de tunnel wordt de data ontsleuteld, zodat je de website kunt openen en gebruiken. Ondertussen hebben hackers geen kans gehad om je pakketten te openen. De pakketten kunnen wel gelogd zijn, maar dankzij de versleuteling staat er geen bruikbare informatie in.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Cliff schreef:

    Ik ben erg blij om verschillende artikelen op dit blog te vinden, naar mijn mening erg opbouwend, waarom? omdat je het in een taal hebt geschreven die gemakkelijk te begrijpen is. Bedankt voor de informatie!

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *