Google local guide worden? Dit levert het op 

brand

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord: de local guides van Google. Het is één van de nieuwste toevoegingen die Google heeft toegevoegd aan zijn onvolprezen Maps-platform – en dat ken je ongetwijfeld. Wat een Google localguide precies is, hoe je het kunt worden en wat het je kan opleveren, lees je in dit blog.

Deel jouw kennis als Google local guide

Wat als ieder stukje inside information over iedere plek op aarde vrijelijk beschikbaar zou zijn? Dat is, eenvoudig gesteld, het uitgangspunt van het local guides-systeem van Google. Iedereen met een Google-account kan Google local guide worden en reviews en andere informatie delen over plaatsen die hij goed kent.

Voor die plaatsen geldt maar één voorwaarde: ze moeten als locatie bestaan in Google Maps. Zodra dit het geval is, kun je een review over de locatie achterlaten – eventueel aangevuld met beeldmateriaal zoals foto’s of een video. Zo’n Google review schrijf je dus niet alleen over restaurants, hotels of musea, maar ook over reguliere winkels, je plaatselijke moskee of de sportschool om de hoek.

Meningen, maar ook feitjes

Wat het local guides-systeem onderscheidt van andere review-sites, is dat er niet louter meningen en oordelen worden uitgewisseld. Het is Google evenzeer te doen om daadwerkelijke (triviale) informatie over locaties in Google Maps. Het delen van eenvoudige feiten, die je alleen als daadwerkelijke bezoeker kunt kennen, wordt dan ook zeer aangemoedigd.

Denk aan vragen als: is deze winkel toegankelijk voor mensen in een rolstoel? Staat de muziek in dit café hard of zacht? Is het leuk om kinderen mee te nemen naar dit park? Google Maps moet, middels alle informatie die de Google local guides verzamelen en delen, op termijn een ware encyclopedie met alle denkbare informatie over alle openbare plaatsen ter wereld worden.

Google en iPadHoe word ik local guide?

Zoals gezegd kan iedereen met een Google-account local guide worden. Je begint bijvoorbeeld met het geven van een beoordeling (één tot en met vijf sterren) over een locatie, of je schrijft een review. Als je de locatiegegevens op je (Android-)smartphone hebt ingeschakeld, zul je ook merken dat Google je regelmatig vraagt om informatie te delen over plaatsen die je hebt bezocht. Stukje bij beetje deel je op deze wijze jouw inside information over de plaatsen die jij bezoekt of gewoon goed kent.

Wat levert Google local guide zijn op?

Geld verdienen met Google local guide (of Google reviews) is niet mogelijk. Een local guide ben je in principe dus voor de eer. Zie het als het toevoegen van informatie op Wikipedia: je krijgt er niet voor betaald, maar je doet het omdat je het leuk vindt en jouw steentje wilt bijdragen aan de online beschikbare informatie. Om je toch wat aan te moedigen, hanteert Google een badge-systeem.

Voor ieder stukje informatie – een beoordeling, review, foto, video of antwoorden op vragen – dat je deelt, ontvang je één of meerdere punten. Naarmate je meer punten verzamelt, stijg je in niveaus. Die eerste promotie bereik je al na vijftien puntjes, maar de stappen worden steeds groter.

Vanaf het vierde niveau – dan schrijven we 250 punten – ontvang je een badge bij je Google-account. De hele wereld kan zien dat jij een echte Google local guide bent. Hoe hoger je niveau, hoe uitgebreider je badge. Hoe mooi die badge echter ook is: uiteindelijk word je local guide omdat je het leuk vindt om jouw kennis te delen en om jouw mening te geven. Behalve wat online erkenning, verdien je er dus niets mee. Vroeger, in 2017, kreeg je bijvoorbeeld drie maanden gratis Google Play Music en 75 procent korting op het huren van een film in de Play Store als je voor een bepaalde tijd een bepaald niveau haalt. Vandaag de dg belooft Google vage voordelen, zoals vroege toegang tot Google-functies en speciale beloningen van partners, maar in de praktijk zien we daar nagenoeg niets van terug.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

15 Reacties
 • Anoniem schreef:

  Google reviews is echt irritant. Ja, ik zal maar eerlijke reviews schrijven om de mensen te helpen en wat krijg je in ruil. Niks 0,0. Moet zelfs geen geld hebben maar een beetje appreciatie zou wel op zijn plaats zijn. Wat ben je met punten door een machine genereert. Je bent een nummer voor Google. Een anonieme cash koe die geld genereert…

 • Hans Hoorman schreef:

  Sinds 2.5 jaar plaats ik foto’s en revieuws. Foto’s zijn bijna 26 miljoen keer bekeken en revieuws enkele honderdduizenden keren. Opeens zijn al de beelden wereldwijd verdwenen slechts de teksten van revieuws zijn er nog. Local Guide niveau 9, bijna 10. Vele positieve reacties uit binnen en buitenland op vooral toerisme. Waarom doen de foto’s niet meer mee?

 • WH schreef:

  Net de bloedbank Sanquin. Je doet iets goed, maar iemand anders strijkt het geld op en betaald ook nog eens geen of te weinig belasting

 • Jeroen aarts schreef:

  Op zich wel.leuk om.recencies te geven.doe het zo eerlijk en objectief mogelijk. Als je een vieze zaak hebt dan vind ik dat je daar mensen voir mag behoeden
  Bij hardwerkende ondernemers die er aljes aan doen om hun klanten te behagen mogen best een pluim.krygen..maak er niet mijn levenswerk van.
  Dat local guid zijn..je doed het voor de eer..zoals het miljarden bedrijf Google verkondigd..
  Wat kan mij zo n badche nou schelen.

  Haha…

 • Nathalie schreef:

  Ik heb inmiddels ca 90 foto’s gepost met ca 140.000 weergaven!!
  Maar wat zegt dat ‘weergaven’? Ik kan mijn eigen foto’s op Maps vaak niet eens vinden.

 • kimberley pex schreef:

  Ja, het is leuk om iets te delen. Sommige reviews zijn echt top,met goed info over de betreffende plaats, er zijn er ook bij waar je helemaal niks mee kunt. Zelfs dat is ook leuk om te lezen !

 • Frederique schreef:

  Dat er geen heuse beloning tegenover staat lijkt me gezond omdat het je zou beinvloeden. Dus ik doe het voor de punten en de eer. Nu werden mij van de week zonder bericht 1000 punten afgepakt. Tot nu toe ook geen enkele reactie op mijn mail aan google. Dat is dan toch even zuur. Zoals andere guiders zullen weten is het hard werken om vanaf level 7 levels hoger te komen.

 • Philomena schreef:

  En als iemand schrijft (tot 2x toe) als “recensie”: ik heb er niks mee, dan krijgt iemand daar ook nog voor betaald?
  Weet ik in ieder geval dat ik die recensies niet meer serieus hoef te nemen.

 • Janneke schreef:

  Ik denk dat het beter is als ik stop om local guide te zijn.
  Ik vind het heel vervelend als mensen slechte revieuws krijgen. Je komt niet snel van deze revieuws af, terwijl je misschien superhard werkt om groeien en te verbeteren. Nadat je jezelf verbeterd hebt, staat zon revieuw nog steeds online. Je wordt dus beoordeeld door verschillende mensen, met verschillende smaken, verschillende culturen, opvoedingsachtergronden. Je komt in een puntensysteem terecht en alle ogen zijn op jouw gericht. Krijg je plus? 9f minpunten?

  Kunnen jullie je het systeem meer aanpassen op verwondering, nieuwsgierigheid? Wat voor wereld willen jullie creëeren?

  Met vriendelijke groet,
  Janneke van eck

 • Frivo schreef:

  Mijn gratis verkregen eer en badges voor mijn enorme hoeveelheid gratis geleverde info en foto’s en reviews aan het miljarden winst makende Google concern dat van mijn info gratis, zonder enig enkele vergoeding, gebruikt maakt.
  Jammer, dat de eerdere toezegging als beloning van extra cloudruimte niet meer geldt. Ook een bezoek aan de Google “fabriek” of een geldelijke beloning zou op zijn plaats zijn.

 • André schreef:

  wij vinden het leuk om ondernemers die bovengemiddeld hun best doen een extra steun in de rug te geven en daarnaast de zoekers te helpen met het nemen van hun beslissing.

 • De grote gezinsvlog schreef:

  Wij hebben een vlog kanaal op youtube en zijn zeker in abonnees gestegen, door de vele foto’s die we hebben gedeeld op vakanties. Het is echt leuk om aan local guide mee te werken. Je kunt ons op youtube vinden onder “De grote gezinsvlog”

 • liesbeth haijtink schreef:

  en hoe belangrijk is het niet om lokale ondernemers te steunen. je kunt wel alles via internet bestellen maar daar gaat een binnenstad niet gezelliger op worden

 • Leo Viëtor schreef:

  Mooi samengevat redactie! Pro deo inderdaad.

 • Local Guide schreef:

  Volledig mee eens!!!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *