Houd jij een kilometerregistratie bij?

brand
Kilometers bijhouden met auto van de zaak.

Houd jij een kilometerregistratie bij?

Noteer jij iedere dag, iedere keer wanneer je in je auto stapt precies wat aan het begin van de rit je kilometerstand is, en ook wat de stand aan het einde van de rit is? Noteer je netjes of het ritje dat je maakt te maken heeft met werk, of dat het om een privéritje gaat? Als je een eigen auto in je bezit hebt, is er waarschijnlijk geen haar op je hoofd die eraan zal denken om dit te doen. Rijd je echter in een auto van de zaak, dan is de kans groot dat je dit wel moet doen, of in het verleden gedaan hebt. Het bijhouden van een kilometerregistratie kan dan namelijk verplicht zijn.

De voordelen van een auto van de zaak

Bijna niemand die een auto van de zaak krijgt aangeboden, zegt hier ‘nee’ tegen. In de meeste gevallen is ingaan op het aanbod namelijk aantrekkelijk. Er zijn echter wel verschillende manieren waarop je van de auto gebruik kan maken, en het is verstandig om even goed te bekijken welke voor jou de beste is.

Je kunt ervoor kiezen de auto van de zaak alleen zakelijk, dus alleen tijdens werktijd en voor het woon-werkverkeer te gebruiken. Mensen die zelf een goede auto voor de deur hebben staan en deze niet weg willen of kunnen doen (bijvoorbeeld omdat hij ook door de partner wordt gebruikt) kiezen hier vaak voor. Ook wanneer je bijvoorbeeld in het centrum van een grote stad woont, en in je vrije tijd vooral gebruikt maakt van de fiets of het openbaar vervoer, is dit een populaire keuze.

Je kunt er echter meestal ook voor kiezen om de auto ook privé te gaan gebruiken. Dan wordt het feitelijk een vervanger van een eigen auto, en mag je hem ook als zodanig gaan gebruiken. Mensen kiezen hier vaak voor omdat ze op deze manier voordeliger uit zijn dan wanneer ze zelf een auto moeten kopen en verzekeren.

Registratie voor je gereden kilometers.

Wanneer moet je een registratie bijhouden?

Niet iedereen die in een auto van de zaak rondrijdt hoeft een rittenregistratie bij te houden. Alhoewel een werkgever het altijd van je kan vragen, om inzicht te krijgen in hoe de auto gebruikt wordt, en hoe hoog de bijdrage die zij eventueel in de brandstofkosten doen moet zijn, is het de Belastingdienst die het vaak verplicht stelt.

Dat is het geval wanneer de auto alleen zakelijk wordt gebruikt. In dat geval zal je middels een goede administratie namelijk moeten aantonen dat je hem ook niet voor privékilometers hebt gebruikt. Kun je dat niet, dan ga je een bijtelling betalen die je bij uitsluitend zakelijk gebruik juist kan vermijden. Een goede reden om je ritjes netjes bij te houden, dus! Gelukkig hoeft dit lang niet altijd meer handmatig; steeds meer auto’s van de zaak worden uitgerust met GPS-systemen die dit klusje volautomatisch van je over kunnen nemen.

Een auto van de zaak is fijn.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *