NFT’s: wat, hoe en waarom?

brand
Hoe investeer je in NFT's

NFT’s: wat, hoe en waarom?

Eind 2021 was de wereldwijde NFT-markt zo’n zeven miljard dollar waard, berekende de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan. Daarmee is de NFT-markt één van de snelst groeiende markten uit de wereldgeschiedenis. Ook partijen als Instagram hebben inmiddels aangekondigd ermee aan de slag te willen. Dat klinkt voor elke investeerder natuurlijk als een ontzettend interessante kans; een markt die immers zó snel groeit, daar zit vermoedelijk nog véél meer rek in. Maar doe je er als Nederlandse ondernemer of investeerder goed aan om kapitaal weg te zetten in NFT’s? Welke risico’s loop je? En wat kun je op de middellange termijn verwachten van je eventuele NFT-investering?

Wat is een NFT?

Eerst de basis, want het begrip NFT is nog tamelijk nieuw. De afkorting staat voor non-fungible token, wat zoiets betekent als: niet-vervangbaar eigendomsbewijs. Dat behoeft verdere uitleg.

Niet-vervangbaar moet je als volgt zien: elke euro is vervangbaar. Als je een tientje uitleent en een week later dat tientje terugkrijgt, maakt het niet uit of je exact hetzelfde tientje terugkrijgt. Sterker nog, het maakt je ook niet uit of je twee briefjes van vijf euro terugkrijgt, en misschien vind je een banktransactie ook prima. Dat tientje is dus vervangbaar. Als iets non-fungible is, is het uniek. Er is er maar één van. Je kunt iets wat non-fungible is niet namaken. Denk aan de Mona Lisa, de originele opnamen van Abbey Road of de Eiffeltoren.

Als je een NFT koopt, koop je een eigendomsbewijs dat hoort bij een digitaal object, zoals een audio-opname, een illustratie, een tweet of een TikTok-video. Degene die de NFT bezit, is de eigenaar van dat digitale object. Dat klinkt paradoxaal, want zo’n filmpje of illustratie kun je immers eenvoudig kopiëren. In principe klopt dat, maar er is maar één origineel, en de houder van de NFT is de eigenaar van dat origineel. Wie dat is, wordt vastgelegd in een blockchain, een niet-hackbaar, digitaal register. De blockchains van Ethereum en Cardano worden momenteel het meest gebruikt om NFT’s in te registreren.

Maar dan nog, je kunt toch eenvoudig een plaatje of een audio-opname kopiëren? Waarom zou je dan geld uitgeven aan zo’n NFT? Volgens voorstanders van blockchaintechnologie is het antwoord simpel: om dezelfde reden dat mensen schilderijen en dure antiek kopen in plaats van er een goedkope kopie van te maken en die in hun huis te hangen of te zetten. Daadwerkelijk bezit wordt als iets waardevols gezien.

Wat is een NFT

Waarom zou je in NFT’s investeren?

De NFT-markt is een explosief groeiende markt. Op dit moment gaan er enkele miljarden dollars in rond, maar het grootste deel van de bevolking heeft nog nooit iets met NFT’s (of cryptocurrencies, die je nodig hebt om ze te kopen) gedaan. Naar schatting bezit zo’n vier procent van de wereldbevolking cryptovaluta, en slechts een klein deel daarvan NFT’s. De overgrote meerderheid dus niet. Dat betekent dat als crypto’s en NFT’s op langere termijn door het grote publiek geadopteerd worden, een vroege investering in NFT’sextreem winstgevend kan zijn.

Vergelijk het met de situatie dat het eind jaren negentig is en je moet bepalen of je aandelen Apple wilt kopen. Met de kennis van nu zou je zeggen: doen! Maar die extreme waardestijging in Apple-aandelen viel op een dusdanig vroeg moment nog nauwelijks te voorzien.

Waarom investeren in digitale kunst

Hoe investeer je in een NFT?

Oké, dus je interesse is gewekt en je wilt weleens wat proberen met die NFT’s. Hoe ga je dan van start? Grofweg gaat investeren in een NFT in drie stappen.

Stap 1: Crypto’s kopen. Allereerst moet je je euro’s (of dollars, of wat je ook bezit) omzetten in een cryptocurrency. Dat kan op tal van exchanges. Een goede, betrouwbare, Nederlandse partij is Bitvavo. De meeste NFT’s reken je af in Ethereum, dus dat is een goed startpunt. Zet je Ethereum vervolgens over naar je eigen wallet (dus niet meer op de exchange, maar op een wallet die je zelf in bezit hebt). Een veelgebruikte wallet is MetaMask, die je zowel op je smartphone of in je browser kunt gebruiken. Je hebt nu een digitale portemonnee met digitaal geld, waarmee je naar de digitale markt kunt.

Stap 2: Naar de NFT-marktplaats. Ga naar een NFT-marktplaats van je keuze en maak daar een account aan. De populairste NFT-marktplaats is OpenSea. Zodra je bent ingelogd, kun je jouw account koppelen aan je wallet. Als dat is geregeld, kun je deelnemen aan veilingen of aankopen doen. Je loopt nu met je digitale portemonnee met daarin digitaal geld over een digitale marktplaats, waar je digitale eigendomsbewijzen kunt kopen. Welkom in het heden.

Stap 3: Selecteer een NFT die je wilt kopen en doe een bod. Op de marktplaats kun je door tal van series NFT’s bladeren (een soort digitale Panini-boekjes met daarin alle beschikbare NFT’s van dat specifieke boekje) en zie je direct hoeveel ze moeten kosten. Van elke NFT kun je ook zien hoe vaak die in het verleden is verhandeld en voor welke prijs. Bij NFT’s die al een paar keer van eigenaar zijn verwisseld, zul je over het algemeen zien dat de prijs al enorm is opgelopen. Eigenlijk hoef je nu alleen nog maar een NFT te selecteren die je wilt hebben en een bod uit te brengen. Dat kan eenvoudigweg een hoger bod zijn dan het huidige bod (of een openingsbod), maar soms kun je ook een vaste prijs betalen. Dan eindigt de veiling en ben je direct eigenaar, maar betaal je wel wat meer.

Investeren in NFT's

Hoe bepaal je in welke NFT je gaat investeren?

Dat klinkt allemaal redelijk behapbaar, maar hoe weet je nu welke NFT je moet kopen? Het is op een marktplaats als OpenSea alsof je door een kunstgalerie loopt zonder dat je ook maar iets van kunst weet. Hoe bepaal je nu wat een goede investering is?

Zeker weten doe je dat nooit, maar er zijn drie dingen waar je op kunt letten:

  1. De maker. NFT’s van bekende makers zullen over het algemeen populair zijn en blijven en dus hun waarde vasthouden. Rapper Drake heeft bijvoorbeeld zijn eigen NFT-serie.
  2. Transacties in het verleden. Is een NFT al een paar keer van eigenaar verwisseld en is de prijs telkens gestegen? Dan is er in ieder geval vraag naar deze serie NFT’s. Het kan ook zijn dat je op het toppunt van de hype koopt, maar een NFT waar al eens geld voor is betaald, is doorgaans een veiligere investering dan een gloednieuwe waar nog nooit iemand voor in de markt is geweest.
  3. Beschikbare informatie. Over NFT’s waar grof geld voor wordt gevraagd, moet, als het goed is, redelijk wat informatie beschikbaar zijn. Er moet veel over gesproken zijn of er moet een partij achter zitten die grootse plannen heeft. Het equivalent van 20.000 euro uitgeven aan een NFT waar je welgeteld niets over kunt vinden? Dat is, zeker voor beginners, een afrader.

Uiteindelijk blijft investeren in NFT’s een gokje, maar wel een gok waarbij de mogelijke winsten groot kunnen zijn. Ons advies: verdiep je er eens in, waag een gokje met een bedrag dat je kunt missen, maar zet zeker niet je hele pensioen op het spel.

 

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *