De uitdagingen en toekomst van Twitter

brand
Twitter onderzoek 2023

De uitdagingen en toekomst van Twitter

Twitter viert dit jaar zijn 17e verjaardag. Ondanks dat het ooit bedoeld was voor korte publieke berichten, heeft het platform sindsdien een lange weg afgelegd. Het is tegenwoordig super populair, met 354 miljoen gebruikers over de hele wereld. Maar experts denken dat Twitter tegen 2024 zeker 33 miljoen gebruikers zal verliezen. De verwachting is dat alleen al 6% van de Amerikaanse gebruikers zal vertrekken. Hoe kan dat? En welke ontwikkelingen spelen er nog meer?

Twitter in een notendop

Hét micro-blog platform

Laten we eerst even beginnen met de basis van Twitter. Twitter is een openbaar sociaal netwerk waar je berichten kan delen van maximaal 280 tekens. Je kan tekst, afbeeldingen, video’s, links en hashtags toevoegen. Andere mensen kunnen je volgen, en dan verschijnen jouw berichten op hun tijdlijn. Je kan ook berichten van anderen delen en hun berichten ‘leuk vinden’, antwoorden of vermelden in je eigen berichten.

Mensen van alle leeftijden, geslachten en nationaliteiten gebruiken Twitter. Toch is het voornamelijk populair in de VS,  waar zeker 83 miljoen mensen het regelmatig gebruiken. De VS heeft hiermee dan ook het grootste aantal Twitter gebruikers ter wereld. Andere belangrijke markten voor Twitter zijn Japan (met bijna 61 miljoen gebruikers), India, Indonesië en het VK.

De groei van Twitter tijdens Elon Musk’s overname

Wie kent hem niet; Elon Musk. In oktober 2022 heeft hij Twitter gekocht voor $44 miljard en daardoor is er veel interesse in het platform gekomen. Sindsdien is er een kleine toename geweest in de activiteit van gebruikers. In de maand nadat Elon Musk Twitter heeft overgenomen, is het aantal mensen dat dagelijks actief gebruikmaakt van Twitter met zo’n 2% gestegen in vergelijking met de voorgaande maand. Het is waanzinnig om te zien dat Twitter gemiddeld 125.000x per dag werd gedownload in de eerste maand met Elon Musk als CEO, alleen in de Verenigde Staten! Dit is een toename van 42% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Toch denken deskundigen dat deze groei snel zal verdwijnen en dat er de komende jaren veel minder mensen gebruik zullen maken van Twitter. Insider Intelligence, een onderzoeksbureau in de US, verwacht dat Twitter tegen 2024 meer dan 32,7 miljoen gebruikers zal verliezen door technische problemen en controversiële inhoud. Alleen dit jaar zullen al zo’n 3,6 miljoen mensen het platform verlaten. Dat staat gelijk aan 6% van alle gebruikers in de Verenigde Staten.

De terugloop van Twitter gebruikers tegen 2024

Er zijn verschillende redenen dat steeds minder mensen gebruik maken van Twitter. Een van de belangrijkste redenen heeft te maken met technische problemen, en de verspreiding van hatelijke en ongepaste inhoud. Een analist van Insider Intelligence, Jasmine Enberg, denkt dat het team van Twitter te klein is om deze problemen op te lossen. Deze daling zal zorgen voor grote problemen. Twitter leeft namelijk van advertenties, en als er steeds minder gebruikers actief zijn, zullen ze minder geld verdienen. De opkomst van andere populaire social media platforms, zoals Instagram en TikTok, speelt hier ook in mee. Twitter wordt daardoor minder interessant voor mensen.

Uitdagingen voor populariteit en betrouwbaarheid van Twitter

Technische problemen en ongepaste inhoud zijn zeker niet de enige uitdagingen waar Twitter mee te maken heeft gehad. Er is namelijk een nieuwe versie van Twitter uitgebracht, genaamd Twitter Blue. Hoewel mensen er enigszins positief over zijn, is er niet echt een sterk groeiende trend te zien. Het is een betaald abonnement dat begint vanaf 8,47 euro per maand. Daarnaast hebben de controversiële blauwe vinkjes ook voor veel roering gezorgd. En ook de komst van alternatief Mastodon zorgde voor een kleine exodus van Twitteraars – maar velen keerden weer terug: Mastodon is geen volwaardig alternatief voor Twitter.

Voorlopig is Twitter nog steeds een belangrijk platform voor bedrijven die zich willen richten op bepaalde doelgroepen. Adverteerders kunnen hun merk promoten en met klanten communiceren via Twitter. Verder blijven veel top accounts met miljoenen volgers gewoon tweeten, waaronder Barack Obama en andere accounts die in de top 20 staan.

De toekomst van Twitter

terugloop in Twitteraars

Het is niet zeker wat er met Twitter gaat gebeuren omdat er nu veel problemen zijn. Maar Twitter Day in 2023 laat zien dat Twitter nog steeds belangrijk is. Elon Musk wil zelfs een super-app maken die verschillende dingen kan doen, zoals winkelen, eten bestellen en taxi’s boeken. Deze app zou gelanceerd worden onder de naam X. Sommige mensen zijn niet zeker of dit wel gaat lukken, maar als het wel lukt, kan het de toekomst van Twitter positief veranderen. Bedrijven en marketeers zijn geïnteresseerd in wat er gaat gebeuren met Twitter.

Als marketeer moet je zeker rekening houden met de voorspellingen over de groei van Twitter en de problemen waar het platform nu mee te maken heeft. Het is belangrijk om je marketingstrategie aan te passen aan je doelgroep en te kijken welke social media platformen het meest relevant zijn voor hen. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op deze platforms, kun je ervoor zorgen dat je altijd de juiste kanalen gebruikt om je doelgroep te bereiken.

 

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *