Thuiswerken en de voorbereiding hiervan

brand
Werken vanuit huis

Thuiswerken en de voorbereiding hiervan

Ben jij, net als zo’n beetje half Nederland, steeds vaker thuis aan het werk? Dan weet je inmiddels dat er wel het een en ander geregeld moet worden om dat op een goede manier te kunnen doen. Een deel ervan, daar ben je zelf grotendeels verantwoordelijk voor. Het andere deel, daar moet vooral de werkgever zorg voor dragen.

Je moet wel in kunnen loggen

Om thuis aan het werk te kunnen, moet je wel bij alle software en documenten kunnen die je normaal gesproken ook voor je werk gebruikt. Heb je al een laptop van de zaak, dan is dat doorgaans al geregeld. Is dat echter niet het geval, dan is het aan de werkgever om er minimaal voor te zorgen dat je bijvoorbeeld een Microsoft 365 account hebt, zodat je met je vertrouwde software aan de gang kan. Doordat bestanden doorgaans in de cloud worden opgeslagen, en niet op een lokale server of op een apparaat, kun je daar vervolgens altijd bij. Een laptop of ander device van de zaak is handig, als je thuis aan de slag gaat, maar eventueel zou je ook op je eigen apparatuur in kunnen loggen. Werkgevers en werknemers moeten daar vooraf goede afspraken over maken, want het is niet altijd gewenst of mogelijk om met een device dat niet bij het bedrijf hoort in te loggen.

Voorbereiden op het thuiswerken.

Hoe houd je contact met collega’s?

Zeker wanneer je veel samen moet werken met collega’s, is het natuurlijk wel van belang dat je ook contact kunt onderhouden wanneer je niet samen in dezelfde ruimte zit. Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken, om te voorkomen dat je tijdens je werk steeds gestoord wordt door hun berichtjes, of zelf juist niemand kan bereiken als je vragen hebt. Binnen teams worden er vaak vaste momenten afgesproken om even samen te komen via Microsoft Teams, en lopende zaken te bespreken. Ook is het goed om afspraken te maken over hoe collega’s elkaar kunnen bereiken mochten er tussen deze momenten door ook nog vragen zijn.

Een werkplek is wel zo handig

Iets dat een werknemer zelf zal moeten regelen, is een goede thuiswerkplek. Een werkgever kan op financieel gebied bijspringen, door bijvoorbeeld de kosten voor een goed bureau en dito bureaustoel te vergoeden, maar de ruimte, die zal een werknemer zelf moeten zoeken.

Ideaal is een eigen, afgesloten ruimte waar je niet gestoord kunt worden door andere gezinsleden. Een zolder, logeerkamer of aparte werkkamer is perfect. Is deze niet aanwezig, dan is het vaak een beetje behelpen en met eventuele gezinsleden goede afspraken maken. In de keuken of woonkamer werken kan vaak wel, maar niet op momenten waarop iedereen daar moet zijn. Pas je werktijden aan, of zoek desnoods even een ander rustig plekje in het huis op om op die momenten toch rustig aan de slag te kunnen.

Thuiswerken kan onderschat worden.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *