Waar moet je op letten bij het maken van een website?

brand
Waar moet je op letten bij het maken van een website?

Waar moet je op letten bij het maken van een website?

Online goed zichtbaar en vindbaar zijn is tegenwoordig één van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle onderneming en dat begint met het bouwen van een goede website. Er zijn tal van mogelijkheden om websites te bouwen of laten bouwen, waarbij het zelf maken van je website uiteraard altijd goedkoper is dan een professional inschakelen. Veel starters kiezen er daarom voor om te starten met een zelfgemaakte site met WordPress. Vaak komen ze er echter na verloop van tijd achter dat, ook met hulp van WordPress, een goede website maken geen eenvoudig klusje is. Er zijn namelijk een hoop zaken waar je op moet letten.

Voorbereiding: doel, doelgroep en concurrentie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag je dan ook, voordat je iets anders doet, eerst af welke doelen jouw site moet dienen. Wat moeten bezoekers kunnen doen op je site? Wil je dat ze iets kunnen kopen of bestellen? Informatie downloaden? Inschrijven op een nieuwsbrief? Met elkaar in discussie gaan? Hoe meer doelen, hoe meer functionaliteiten je in je website zult moeten stoppen.

Baken ook je doelgroep goed af. Wie gaan er op jouw website komen? Als je doelgroep bestaat uit ondernemers, vraagt dat om andere content en een andere look & feel dan als je site bedoeld is voor bijvoorbeeld gamers of millennials.

En als je dan weet wat jouw website gaat bieden en aan wie: check eens wie je concurrenten zijn en hoe hun websites eruit zien. Zo doe je binnen mum van tijd een hoop goede ideeën op, of je ziet er juist dingen die jij wilt vermijden.

Kijk vooruit: tijd en geld

Je onderneming is net gestart en dit is wellicht je eerste website. Klein beginnen is leuk, maar realiseer je dat een website onderhouden en laten meegroeien met je bedrijf uiteindelijk veel tijd kost. Probeer daarom vooruit te kijken. Waar denk je dat jouw bedrijf over drie jaar staat? Wil jij dan nog dagelijks bezig zijn met het onderhoud aan je website? Is je relatie met de internetbureau eenmalig of doorlopend?

Het is goed te beseffen dat hoewel het zelf maken van een website in eerste instantie geld bespaart, het op den duur ook veel geld kost omdat je er hoogstpersoonlijk een hele hoop uren in moet steken. Dat zijn uren die je niet kunt factureren aan klanten. Steeds meer starters concluderen daarom toch van meet af aan dat ze liever hun website laten maken door een professional. In dat segment bestaan er nog allerlei verschillende smaakjes.

From scratch of via hulpprogramma’s

Het is namelijk niet zo dat je moet kiezen tussen alles zelf doen via bijvoorbeeld WordPress of alles volledig uit handen geven aan een professional. Je kunt ook je website laten maken door een professional, maar dan wel via WordPress. Daarmee houd je de kosten wat lager, maar verzeker je jezelf wel van een goed werkende, vindbare site die vakkundig onderhouden wordt.

Dat onderhoud is belangrijker dan je denkt. Je wilt immers hoog staan in Google, geen dode links, een veilige site (vooral als klanten er ergens hun gegevens kunnen invullen) en een hoge conversie op de doelen die jouw site dient. Daarvoor zijn talloze tools beschikbaar, ook in WordPress, maar ze continu bijhouden en inzetten kost veel tijd en expertise. Een professional kan je dit werk uit handen nemen.

Goedkoop is duurkoop

Bedenk bij alles: een goedkope site die niet oplevert wat jij wilt, heeft dan wellicht weinig geld gekost, maar je hebt er ook niets aan. Doe je onderneming een plezier en gun jezelf een strakke, professionele website die jou echt helpt door nieuwe klanten, sales of leads aan te leveren. Ook als dat in eerste instantie even wat geld kost. Je zult jezelf later bedanken.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *