115 verrassende feiten over social media

brand
Social media onderzoek 2016 Newcom

115 verrassende feiten over social media

Gastblog door Nevena Tamis

Social media bestaat pas sinds december 2003, maar in de afgelopen 14 jaar heeft deze internet tak zich zo sterk verweven met het dagelijks leven van de meeste mensen én de dagelijkse gang van zaken in bedrijven, dat het niet meer weg te denken is uit onze huidige samenleving. Social media is al lang niet alleen meer de plek voor het verkrijgen en onderhouden van sociale contacten, maar het wordt ook gebruikt als een dagelijks bron van nieuws. Ook is het een platform voor het vinden van werk. Door bedrijven wordt social media actief ingezet voor zowel promotie als voor het rekruteren van personeel. Social media speelt onmiskenbaar een hoofdrol in de maatschappij van vandaag de dag en het is nog niet te voorspellen wat dit gaat betekenen in de toekomst. In dit artikel en bijbehorende infographic onderaan lees je 115 feiten over social media die je waarschijnlijk nog niet wist.

Grootste social media kanalen

Social media onderzoek 2016 Newcom

LinkedIn was het eerste social media kanaal, opgericht eind 2003. Hiermee was de start gemaakt voor een lange reeks soortgelijke social media kanalen die inmiddels miljoenen waard zijn. De marktkapitalisatie van het meest populaire social media kanaal, Facebook, staat op $ 312.78 miljoen. Facebook, gelanceerd in februari 2004, loopt dan ook aan kop met 159 miljard gebruikers wereldwijd, gevolgd door Instagram met 400 miljoen gebruikers, Twitter met 320 miljoen gebruikers en als laatste Linkedin en Pinterest met beide 300 miljoen gebruikers.

Van de gebruikers van Facebook, logt 70 procent dagelijks in op hun account en velen kunnen zelfs niet eens een paar uur zonder hun newsfeed te checken. Bij tieners ligt dit percentage nog veel hoger met 92 procent die dagelijks inlogt. Social media verslavingen liggen dan ook op de loer. 71 procent van de tieners gebruikt meer dan één social media kanaal.
Voor volwassenen is social media tegenwoordig ook een primaire bron van nieuws geworden; ter vervanging van koffie met de krant of het ochtendnieuws op televisie. 85 procent van deze mensen vertrouwt het nieuws via social media volledig. Een ander opmerkelijk feit is dat 28 procent van de iPhone gebruikers zegt ‘s ochtends voor het opstaan het laatste nieuws te checken op Twitter.

Social media marketing

Facebook Flower door MKH Marketing

1,23 miljard gebruikers van facebook logt dagelijks in op hun account voor een gemiddelde duur van 17 minuten. Met zo’n enorm verbruik van social media, is er op één dag 39,757 jaren collectief aan facebook gespendeerd door actieve gebruikers. Geen wonder dat bedrijven steeds meer geld investeren in promotie via social media. Beslissingen tot het wel of niet aankopen van een product worden sterk beïnvloedt door social media. Denk aan het ontdekken van nieuwe producten, het opzoeken van extra informatie over producten, product aanbevelingen en uitverkoop alert.

Social media en rekruteren

Daarnaast wordt social media ook ingezet voor het rekruteren van nieuwe werknemers. LinkedIn ligt hierbij aan kop met 93 procent, gevolgd door Facebook met 66 procent en Twitter met 54 procent. In totaal namen 73 procent van de bedrijven succesvol nieuw personeel aan met behulp van social media. Ook baanzoekenden zijn actief op social media platformen. 83 procent zoekt op facebook, 40 procent op Twitter en 36 procent op LinkedIn.

Social media en aantallen

  • Iedere minuut worden er 4,166, 667 nieuwe likes gegeven, worden er 136.000 foto’s geupload, 293.000 statussen geupdate, 510 berichten gepost en dit is alleen nog maar op Facebook.
  • Elke minuut worden er 435.120 tweets geplaatst op Twitter en op Instagram worden er 2,430,555 likes gegeven, 43,470 foto’s geupload en 28,194 berichten gepost. En dit alles zal in de komende jaren alleen maar meer worden.
  • Zonder social media account lijk je niet meer mee te tellen. Bijna elke beroemdheid, politicus en zelfs kunstenaar is actief op meerdere social media kanalen. Het bekendste merk op facebook is Coca Cola met 98,332,327 likes. De populairste beroemdheid is Cristiano Ronaldo met 114,66,020 likes. Op Twitter zijn Chanel en Katy Perry de koplopers en Donald Trump werd in 2016 door 35 miljoen mensen gevolgd.
  • De meest populaire plekken op aarde zijn volgens Instagram: de Times Square in New York, de Eiffeltoren in Parijs en de Tower Bridge in Londen.

Er lijkt geen einde aan te komen, het is duidelijk: we leven in een social media tijdperk!

Check onderstaande infographic voor meer informatie:

 

De Geschiedenis van Social Media en Internet

Meer weten over social media? Lees hier de geschiedenis van social media en het internet.

Download nu de gratis Social Media Startersgids

Alles wat je nodig hebt om succesvol te starten met social media voor jouw bedrijf

Download nu de gratis Social Media Startersgids: http://bloeise.nl/wp-content/uploads/2013/12/Social-Media-Startersgids.pdf

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *