De beste alternatieven voor WordPress

brand

Ondernemers en mkb-bedrijven bouwen en onderhouden graag zelf hun website. Het meest gebruikte CMS wereldwijd is dan ook een doe-het-zelf CMS genaamd WordPress. Vroeger werd WordPress alleen gebruikt voor blogs, tegenwoordig is het een complete websitebouwer. Toch is WordPress behoorlijk complex en lastig om te onderhouden. Voor een uitbreiding zoals bijvoorbeeld vertalingen zijn tientallen plugins beschikbaar, gratis en betaald, en je moet zelf uitdokteren welke het beste past in jouw situatie. Soms botsen plugins met elkaar, is er kennis van programmeren nodig of zijn er te weinig of juist teveel mogelijkheden. We keken daarom naar de beste alternatieven voor WordPress.

Drie nadelen WordPress

Waarom zoeken mensen naar alternatieven voor WordPress? Deze drie hoofdredenen worden het meeste genoemd:

  1. Teveel plugins. Er zijn ontelbare plugins beschikbaar, van variërende kwaliteit. Veel gebruikers kiezen voor de gratis plugins, maar die zorgen voor een tragere website en dat heeft een negatief effect op de zoekresultaten.
  2. Beveiliging. WordPress plugins worden door kleine bedrijven en amateur ontwikkelaars gemaakt als hobbyproject. Velen bevatten daarom slechte code met bijna geen ondersteuning.
  3. Onderhoud. WordPress wordt bijgewerkt naar nieuwe versies en ook de diverse WordPress plugins. Dat is géén kwestie van de knop omdraaien, want soms werken verouderde plugins weer niet met de nieuwe WordPress versie. Bij elke WordPress update, zo’n acht per jaar, moet je controleren of alle plugins nog volledig werken zoals je wilt.

Kortom: drie grote redenen om te kijken naar WordPress alternatieven en onderhoudssystemen (CMSen) voor websites zoals WordPress.

JouwWeb – Drag & Drop

JouwWeb is een uitgebreide webdienst waarmee je middels drag-and-drop functionaliteit heel intuïtief een website maakt. Je plaatst de bouwstenen van jouw website, tekstblokken, illustraties en filmpjes precies waar je wilt hebben. JouwWeb komt met moderne designs en geeft ook de mogelijkheid om zelf een webshop te bouwen.

JouwWeb integreert met Google Analytics, zodat je helder zicht hebt op je websitebezoekers en hun gedrag. Daarmee kun je heel gericht de gebruikerservaring verbeteren en verifiëren welke verkeersbronnen leiden tot welke conversie. JouwWeb biedt een eigen domeinnaam, mailbox en webshop-functies. Daarnaast heeft JouwWeb ondersteuning in het Nederlands.

JouwWeb vs WordPress

JouwWeb als Nederlandse, betaalde dienst biedt bovenal support in je eigen taal. Een helpdesk die je kan bellen en live mee kunt chatten. Aan de andere kant, WordPress is een opensource-oplossing waardoor wereldwijd duizenden developers werken aan plugins en tools. Variërend in kwaliteit, vaak gratis, maar wat je ook zoekt, er is altijd wel een oplossing voor.

Wix ­– Appmarkt maar gesloten

Met Wix bouw je via een website door elementen naar de pagina te slepen. Hierdoor hoef je weinig kennis van programmeren te hebben. Zonder ook maar een letter te coderen, kan de website eenvoudig worden opgezet. Je kunt door middel van de zogenaamde appmarkt ook extra functies aan de website toevoegen.

Net als in WordPress, kunnen websitebouwers een blog opstarten. Ook hier wordt gewerkt met categorieën en apps. De dienst is helemaal gratis, maar toont dan wel advertenties op je website. Je kunt een professioneel abonnement kopen, zodat de reclames worden weggehaald. Dit abonnement kost nog geen tientje per maand.

Een nadeel aan Wix is dat je erg binnen de lijntjes moet kleuren. Het is echt opgebouwd voor wie een website wil, maar geen technische kennis heeft. De broncode is ook niet direct beschikbaar, waardoor mensen met enige technische kennis ook geen aanpassingen in de HTML- of CSS-code kunnen doorvoeren.

Wix naar WordPress omzetten? 

Dat is mogelijk door je blogposts via RSS in WordPress te importeren. Volg de volgende stappen voor Wix omzetten naar WordPress:

  • Je begint met webhosting waarop je een WordPress site hebt geïnstalleerd.
  • Zet je WordPress site op. Ga hiervoor naar de WordPress instellingen. De belangrijkste instelling is Permalinks, waarmee je bepaalt hoe de URLs van blogs eruit zien.
  • Vervolgens richt je je WordPress website in met een WordPress thema. Dat werkt zoals Wix templates. Je beheerst hiermee de uitstraling en weergave van je WordPress website.
  • Elke Wix-website heeft een RSS feed. Hierin staan al je blogs gecodeerd in XML. Deze vind je door /feed.xml of /blog-feed.xml te plakken achter de URL van je Wix-website. Je krijgt een pagina vol code. Sla deze op als XML-bestand.
  • Ga terug naar je WordPress website, naar Gereedschap (Tools), en dan naar Importeren. Klik daar op Nu Installeren (Install now) onder RSS en selecteer je XML-bestand.
  • Gelukt? Het enige wat dan nog resteert is de verwijzingen naar je afbeeldingen aan te passen. Het XML-bestand heeft namelijk alleen verwijzingen naar je oude site. Installeer daarvoor de Auto Upload Images plugin en volg de stappen hier om zonder handmatig downloaden en uploaden per blog je afbeeldingen recht te zetten.
  • Je Wix-pagina’s moet je helaas wel handmatig overzetten. Dus tekst kopiëren, nieuwe pagina aanmaken en een menu opzetten.

Plate – Multisite en content slim gebruiken

Plate is een Hosted Content Management Platform van Nederlandse bodem voor het creëren van custom content experiences waarbij updates en aanpassingen centraal worden uitgerold. Zo staat Plate garant voor  feilloos werkende techniek en verdere doorontwikkeling door middel van een heldere roadmap. Plate is een SaaS multisite CMS waarbij je content en functionaliteit centraal en/of decentraal kunt beheren. Dat geeft grip op de verschillende merkuitingen, maakt schalen gemakkelijk en je hoeft je geen zorgen te maken over veiligheid, integraties en upgrades. Dit zijn voordelen die vooral interessant zijn voor bedrijven of organisaties met meerdere locaties, labels, merken, verenigingen of één of meerdere vestigingen in het buitenland.

Daarnaast is het Plate Content Platform gericht op het slim hergebruik van content via verschillende kanalen. De verschillende soorten marketing waarbij content een rol speelt kunnen zo optimaal worden bediend zoals SEO, inbound marketing en CRO. Plate bedient content marketeers met een centraal contentsysteem voor meerdere kanalen waarmee onderscheidende experiences gemaakt worden, zonder technische ondersteuning.

Als oplossing is Plate ideaal voor grotere MKB-bedrijven met marketingbehoeften die met een standaard CMS zoals WordPress erg lastig zijn te adresseren. Plate biedt een plug & play-oplossing waarmee IT complexiteit wordt verwisseld voor gebruiksgemak. Zo kiezen momenteel meer dan 1000 klanten voor Plate.

Weebly – Snel een webwinkel starten

Weebly is geschikt om bijna elke type website te maken. In de basis is het een vrij eenvoudige webdienst: je bouwt heel snel een goed uitziende website met een zogenaamde ‘drag-and-drop-editor’. Dit houdt in dat je alleen elementen naar de pagina hoeft te slepen. De dienst heeft talloze beschikbare thema’s klaar staan, zodat je een stijl kunt vinden die bij jou past.

Er zit een groot bedrijf achter Weebly, namelijk Sequoia Capital. Dit bedrijf is ook een investeerder in Google. Dit zie je terug in de uitstraling van Weebly; het ziet er vrij professioneel uit. Voor e-commerce biedt Weebly minder geavanceerde functies dan WordPress, maar deze zijn wel vooraf correct geïnstalleerd. Dat is met name handig voor kleine startende webwinkels.

Deze dienst valt ook aan te raden voor startende ondernemers die snel een website nodig hebben. Ook hier geldt: voor mensen met enige technische kennis is het minder geschikt. Bij Weebly kun je een professioneel abonnement nemen, zodat je je .nl-domein aan de website kunt koppelen.

Websitemachine – Gemakkelijk, compleet en persoonlijk

WordPress alternatief - Websitemachine.nl

Het Nederlandse Websitemachine biedt je de mogelijkheid snel een website samen te stellen voor bedrijven en projecten. Ongeacht de keuzes die je maakt, ziet je website er altijd goed uit. Het fijne aan deze dienst is dat er ook een zogenaamde ‘Content Management Systeem’ (CMS) bij inbegrepen zit. Daarmee valt de inhoud van je website gemakkelijk te beheren.

Het maandelijkse abonnement bevat alles wat er nodig is: een eigen domeinnaam met SSL-certificaat, dagelijkse back-ups, verschillende indelingen, lettertypes en een bibliotheek met gratis hoge resolutiefoto’s voor elke sfeer. De website is altijd up to date, zonder bouw- of startkosten. De nieuwste techniek en functies komen automatisch beschikbaar. Hierdoor verschijnen nieuwe indelingen, sferen, lettertypes en modules  automatisch in het CMS en worden technische verbeteringen  ongemerkt op de website toegepast. En kom je er niet uit, dan kun je gewoon persoonlijk geholpen worden door een mens.

Grav – Stijlvol maar technisch

Als je echt op zoek bent naar een CMS en niet en zo zeer naar een websitebouwer, zou je Grav eens kunnen proberen. Bij dit systeem wordt al snel duidelijk dat het is gemaakt door ontwerpers. Daardoor is zelfs het standaard thema al gauw te gebruiken voor een strakke, frisse website.

Dit systeem gebruikt echter geen database. Daarom noemen we dit een NoSQLsysteem. Ondanks het ontbreken van een database, zijn er veel mogelijkheden. Er kunnen bijvoorbeeld plugins (extra functionaliteiten) worden toegevoegd voor een contactformulier of een plattegrond.

Nadeel van Grav is dat je wel enige technische kennis moet hebben. Zo moet het systeem via een FTP-programma worden geüpload en moeten een paar technische handelingen worden uitgevoerd. Dit is dus echt bedoeld als alternatief voor WordPress en niet als versimpelde websitebouwer.

Typesetter CMS – WYSIWIG & Technisch

Ook Typesetter is een NoSQL Content Management systeem en websitebouwer ineen. Het is een alternatief voor WordPress, maar ook voor elke simpele websitebouwer die er te vinden is. Het heeft namelijk een zeer goede ‘WYSIWYG-editor’. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. ‘WYSIWYG’ staat namelijk voor: ‘What You See Is What You Get’ Oftewel: zoals je website eruit ziet in de editor, komt deze er ook voor de bezoeker uit te zien. Daardoor hoef je geen opmaakcodes uit je hoofd te leren.

Onder het knopje ‘Prestaties’ valt per pagina op te vragen hoe snel een pagina laadt. Het is een feit dat pagina’s die snel laden beter scoren op Google. Daarom is het van belang dat je de laadsnelheden weet, zodat je na kunt gaan hoe je dit kunt optimaliseren.

Ook hier geldt dat het nadeel van Typesetter CMS is dat enige technische kennis vereist is. Zo moet het systeem worden geüpload via FTP en moet er een technische installatie plaatsvinden. Een ander nadeel is dat het systeem op zich minder intuïtief werkt dan andere systemen. Het is zeker ingewikkelder dan de diensten die we eerder in dit artikel hebben genoemd.

Basekit – Goedkoop & Bugs

Basekit is een van de goedkoopste professionele websitebouwers op het web. Voor slechts een euro per maand is het mogelijk een complete website te bouwen. Daarbij kies je uit ongeveer 150 responsive sjablonen. Dit houdt in dat je website ook goed wordt weergegeven op kleinere schermen, zoals een mobiel, tablet of laptop.

Je zet een pagina op aan de hand van blokken. Deze blokken zijn verdeeld in tekst, titel, afbeeldingen, formulieren, sociale media, video, audio en kolommen. Ook het opzetten van een eenvoudige webshop is geen probleem.

Helaas heeft deze dienst wel een groot aantal bugs. Soms zijn er foutmeldingen te zien bij het opslaan. Daarom is het voor de kwaliteit van je website beter om te kiezen voor een van de andere diensten uit ons lijstje. Er is bovendien géén Nederlandse ondersteuning. Maar feit blijft: het is goedkoop.

Het beste WordPress alternatief

WordPress alternatieven in 2020
WordPress en haar alternatieven hebben één ding gemeen: je kunt het allemaal zelf doen. Je kiest er vooral voor om zelf je website te bouwen, beheren en te onderhouden. Daarmee ben je eigenaar van je belangrijkste marketinginstrument. En je hoeft dus helemaal niet zoals iedereen te kiezen voor WordPress: er zijn legio alternatieven zoals je ziet. Stel voor jezelf de redenen op om te zoeken naar een WordPress alternatief, je wensen nu en voor later en het niveau van gemak en techniek dat je nastreeft. Maak een onderscheid tussen de zogeheten nice to have’s en de must have’s: de zaken die noodzakelijk zijn voor jouw bedrijf en zaken die bovenal leuk zijn. Is persoonlijke ondersteuning in het Nederlands belangrijk voor je? Kies dan voor Websitemachine. Gaat het je vooral om prijs? Dan is Basekit de goedkoopste, maar besef dat de bugs je tijd zullen kosten. Is design belangrijk voor je? Kijk dan weer naar Grav, dat gemaakt is door designers.

Je raad het al: er is geen beste WordPress alternatief. Maar een betere oplossing voor jouw website is zeker te vinden.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *