De self-service trend: zelf je auto repareren

brand
Self service trend zelf je auto repareren

De self-service trend: zelf je auto repareren

Je zult het waarschijnlijk direct herkennen: als doorsnee Nederlander, die op een gezonde manier op zijn portemonnee let, doe je steeds meer klusjes zelf in plaats van dat je ze uitbesteedt aan dure tussenpersonen. Wie boekt er immers nog een vakantie bij een reisbureau? Dat regel je toch ‘gewoon’ zelf online?

Maar ook klusjes waarvoor je enige kennis nodig hebt, doen veel mensen tegenwoordig gewoon zelf, met wat ondersteuning van het internet. Je struiken snoeien, je piano stemmen of een camerasysteem installeren; je kunt het zo gek niet bedenken of er staan uitgebreide tutorial-video’s op YouTube. Zelfs je huis verkopen kun je tegenwoordig al zonder makelaar. Alle instructies, handleidingen en uitleg die je ooit nodig zult hebben, vind je tegenwoordig gratis online. We noemen het ook wel de self-service trend: liever kosten besparen door de vrije zaterdagmiddag even te besteden aan het zelf uitvoeren van zo’n klusje, dan een (te) dure professional in de arm nemen.

Waar veel mensen geld op zouden kunnen besparen door aan self-service te doen, is het repareren van je auto. Garages zijn duur, terwijl veel reparaties helemaal niet zo moeilijk zijn om zelf uit te voeren. Je moet er alleen even die zaterdagmiddag aan willen besteden.

Welke klus zelf doen?

Hoe bepaal je of je een klus zelf kunt uitvoeren of toch beter een professional kunt inhuren? Ergens ligt er uiteraard een grens. Zelf een badkamer verbouwen klinkt leuk en aardig, maar is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Laat staan een heel huis bouwen.

Dit is aflevering één. Bekijk alle 45 afleveringen op The Crazy Farmer.

Om die afweging goed te kunnen maken, kun je de driehoek van prijs, kwaliteit en tijd inzetten. Drie factoren die we over het algemeen belangrijk vinden. We hebben het liefst een zo goed mogelijke oplossing voor zo weinig mogelijk geld, en dan ook nog zo snel mogelijk; maar dat kan helaas niet. In deze driehoek kun je maar twee opties kiezen; de derde offer je op.

Als je ten aanzien van de reparatie van je auto kiest voor een snelle oplossing van hoge kwaliteit, kom je op de (dure) garage uit. Je bespaart dan niet op kosten: dit is de derde punt van de driehoek die je laat voor wat het is. Wil je een hoge kwaliteit maar toch lage kosten? Dan zul je tijd moeten investeren om het zelf te leren en vervolgens te doen. Gelukkig hoef je dan niet helemaal op eigen kracht te doen.

Auto-onderdelen

Auto-onderdelen bestellen online

Op de website AUTODOC.NL kun je een keur aan betaalbare auto-onderdelen vinden. Het enige wat je hoeft te doen is aangeven welk merk en type auto je hebt, en de website helpt je vanzelf met het vinden van het juiste onderdeel. En het handige is: vaak vind je direct een instructievideo hoe je dit onderdeel zelf monteert. Een oliefilter of schokbreker vervangen wordt zo al gauw een fluitje van een cent.

Self-service is besparen

Voor het perfect onderhouden en repareren van auto’s heb je zeker een beetje aanleg, en vooral ook interesse, nodig. Je moet er enige tijd en moeite in willen investeren. Het zijn vaak prima klusjes om zelf, eventueel samen met een vriend of familielid, uit te voeren. Met de hulp die je tegenwoordig online vindt, is het self-servicen van je auto een ideale manier om (veel) geld te besparen, sowieso bij de kleine reparatieklusjes. Moet er flink gesleuteld worden of is de reparatie ingrijpend? Dan kun je altijd nog naar de garage.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

5 Reacties
 • Fleet Acces schreef:

  Besparen is altijd handig en voordelig. Zelf je auto repareren is tegenwoordig makkelijk door op het internet naar informatie te zoeken. Alleen bij bepaalde moderne auto’s of smart auto’s kan het soms lastiger worden met al die sensoren. Er moet niet alleen naar onderhoud worden gekeken, maar ook naar beveiliging.

 • Natalie schreef:

  Mijn man is erg handig in het repareren van auto’s en sleept de auto’s van vrienden al jaren door de APK-keuring. Hij moppert er nu wel over dat aan moderne auto’s steeds minder zelf te sleutelen valt. Waar vroeger kabels zaten, zitten nu sensoren. De vervanging daarvan gaat met afstellen gepaard en dat kan vaak alleen in een garage. Dat is nu eenmaal de moderne tijd.

 • ivan schreef:

  De websites voor het bestellen van auto-onderdelen maken het wel heel erg makkelijk. Als je een beetje handig bent, is het sleutelen aan de auto ook helemaal geen bezwaar. Het is, zeker voor veiligheidsrelevante onderdelen, wel erg belangrijk op de kwaliteit van de te bestellen onderdelen te kiezen. Met merkonderdelen van gekeurde kwaliteit zit je aan de veilige kant.

 • Vincent Rondwijk schreef:

  Ik hoor inderdaad steeds vaker dat mensen zelf hun auto repareren om kosten te besparen. Wanneer je zelf de kennis hebt is dit natuurlijk een prima plan. Zorg er wel voor dat je goede onderdelen koopt en zeker weet dat je het juiste probleem aanpakt.

 • MrWheelson schreef:

  Afgelopen weekend ben ik zelf nog bezig geweest met het klussen aan de auto van mijn vrouw. Even een raammechaniek vervangen. Nou haal dat even maar weg. Dikke 5 uur werk, 10 keer de Youtube videos bekeken (die zijn wel handig trouwens), maar telkens weer een vervelend schroefje waar je niet bij kunt of die te vast zit. Uiteindelijk is het wel goed gekomen trouwens.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *