Black Friday 2020: welke gadgets gaan we dit jaar massaal kopen?

brand
Man omringt door gadgets

Black Friday 2020: welke gadgets gaan we dit jaar massaal kopen?

Black Friday 2020 staat voor de deur en de eerste (web-)winkels lichten al tipjes van hun kortingsluier op. De hoogste tijd dus om eens te kijken wat voor gave gadgets we dit jaar in de aanbieding kunnen verwachten!

Black Friday en consumentenelektronica: waarom de beste kortingen nu?

Black Friday is typisch een moment in het jaar waarop veel consumentenelektronica in de aanbieding gaat en met korting verkocht wordt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom zijn het juist de apparaten met een stekker of een accu die over de toonbank vliegen?

De belangrijkste oorzaak voor dit fenomeen is het feit dat innovatieve ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica over het algemeen relatief snel gaan. Denk aan smartphones: elk groot merk komt ieder jaar met een nieuwe variant. Een nieuwe iPhone dus, of een nieuwe Samsung Galaxy. Dat houdt dus in dat winkels die zo’n smartphone verkopen, al na twaalf maanden met een overjarig model in hun assortiment zitten. De vraag naar dat model daalt – iedereen wil immers de nieuwste – maar hij ligt nog wel in je magazijn. En dat kost ruimte, geld en uiteindelijk afschrijvingskosten.

Elektronica gaat dan ook verhoudingsgewijs vaak in de aanbieding tijdens dagen als Black Friday, om van grote voorraden af te komen. Winkelketens kopen ruim in, want zónder voorraad komen te zitten, is al helemaal dodelijk voor je omzet. Maar grote aantallen overhouden, dat kost ook onnodig geld. Het is dus een kwestie van balanceren op een dun koord. Ook in Nederland.

Dit alles wil uiteraard niet zeggen dat je tijdens Black Friday alleen overjarige, oude spullen kunt kopen. Vaak gaan ook de nieuwste modellen in de aanbieding, maar is de korting op de overjarige modellen gewoon iets hoger. Die modellen zijn overigens over het algemeen nog altijd uitstekend, want ook een jaar geleden werd er prima elektronica gemaakt.

Self-gifting

De voorzichtige voorspelling voor dit jaar is dat het weleens flink los zou kunnen gaan tijdens Black Friday. Veel mensen zijn niet op vakantie geweest en hebben dit jaar veel minder kunnen shoppen dan ze gewend zijn of gewild hadden. Dat heeft zijn weerslag in de trend van self-gifting: jezelf eens lekker verwennen met een fysiek cadeau. Dat kan gaan om typische zelfverwenproducten, zoals een pot badschuim of een lekker geurtje. Maar denk gerust ook groter: een nieuwe televisie, een surround-set of een tablet. Het budget voor die gemiste vakantie wordt eens lekker gespendeerd.

Met dat alles in het achterhoofd, wat worden dit jaar de trending aankopen tijdens Black Friday? Waar kun je korting op verwachten? We hebben er acht voor je op een rij gezet, met handige demo video om direct te zien waar we het over hebben. En ja, de basis voor dit lijstje was onze eigen wensenlijstje!

1. AirPods of Galaxy Buds

Nu je geen setje oortjes meer krijgt bij de nieuwste iPhone, zal de vraag naar AirPods alleen maar toenemen. Ook superhandig tijdens een dag thuiswerken en vele malen praktischer dan bekabelde oortjes (die, zeg nou zelf, áltijd in de knoop raken). Overigens zijn niet alleen de AirPods gewild, maar ook Samsungs tegenhanger: de Samsung Galaxy Buds. Goedkoop is het allemaal niet, dus een mooie Black Friday deal kan veel mensen over de drempel duwen om een setje aan te schaffen.

2. Nintendo Switch

Er is maar één Nintendo natuurlijk. De Nintendo Switch is al jarenlang populair onder kinderen, pubers, jongvolwassenen en mannen die van binnen een beetje puber zijn gebleven. Kortom: zo ongeveer de helft van de bevolking. Vooral dit jaar heeft het doen van spelletjes en dus ook het gamen een behoorlijke vlucht genomen – we konden immers niet naar de kroeg of het sportveld – en dat vertaalt zich ook in de populariteit van onder andere de Nintendo Switch. Prijzig zijn ze wel: ruim driehonderd euro voor een nieuw exemplaar. Met een lekkere korting wordt het echter ineens een ideaal Sinterklaascadeau.

3. Headphones: Sony WH-100XM 3 of 4

Noise cancelling headphones, welteverstaan. Ideaal tijdens het thuiswerken, vooral als je in een gehorig rijtjeshuis of rumoerig appartementencomplex woont. Koptelefoons waarmee je je helemaal kunt afsluiten van je omgeving en ongestoord kunt werken, gamen of een film kunt kijken, zijn dit jaar ontzettend populair geworden. De beste van dit moment is volgens veel kenners de Sony WH-1000XM4, wat automatisch betekent dat de Sony WH-1000XM3 – één variantje geleden, dus – waarschijnlijk zwaar in de aanbieding gaat. En voor de goede orde: die is ook echt dikke prima. Sla dus vooral je slag.

4. iPhone 12

Dit is één van die aankopen die je doet uit medelijden met jezelf omdat die vakantie naar Kaapverdië niet door kon gaan. 1200 euro kapotslaan aan een iPhone 12 Pro met 256 GB opslagcapaciteit, dat doe je immers niet dagelijks. Dit gaat het grote verschil zijn tussen Black Friday in 2020 versus voorgaande jaren. Mensen gaan bereid zijn om dit soort aankopen te doen. In de losse verkoop zal de iPhone 12 niet zomaar in de aanbieding gaan, maar telecomproviders zullen ‘m wel met korting aanbieden als je een abonnement bij ze neemt. Wacht dus nog heel even met verlengen.

Overigens: die telecomproviders zitten nog met bergen iPhones 11. Verwacht dáár dus al helemáál hoge kortingen.

5. Slimme deurbel

We zitten weer in de donkere dagen van het jaar en dat is een ideaal moment om je huis weer wat extra veiliger te maken met een slimme deurbel. De Ring Video Doorbell is je beste optie – want de app is ongelooflijk uitgebreid én praktisch in gebruik – maar kost een lieve duit. Dat geldt al helemaal als je ‘m uitbreidt met een paar Chimes, waarmee je ‘gewoon’ in huis een deurbel hoort in plaats van alleen via je telefoon. Een complete Ring-set kost je normaliter al gauw honderden euro’s. Tijdens Black Friday verwachten we een mooie korting op de voorlaatste versie van de Ring – de Video Doorbell 2 – die kwalitatief uitstekend is en niet echt nadeel kent ten opzichte van de nieuwste versie (de 3).

Eén nadeel: je gaat een abonnement nodig hebben om alle opties te kunnen gebruiken. Met dertig euro per jaar vallen die kosten echter mee.

6. Robotstofzuiger: Mamibot EXVAC680S (2019)

En dan niet de Roomba’s van iRobot die je overal ziet; we verwachten scherpe prijzen op de Mamibot EXVAC680S uit 2019. Dit is het perfecte voorbeeld van consumentenelektronica die tijdens Black Friday zwaar wordt afgeprijsd: een overjarig model van een merk dat niet het populairst is. Maar vergis je niet: dit apparaat is van uitmuntende kwaliteit! Hou ‘m dus in de peiling.

7. PocketBook Color

Voor de mensen die tijdens de lockdown helemaal het lezen hebben herontdekt: een PocketBook Color is alles wat je verwacht van een e-reader in 2020. Een fraai scherm, volledig in kleur, licht van gewicht en de batterij gaat eeuwig mee. Omdat een tripje naar de bibliotheek momenteel ook geen pretje is: houd PocketBooks in je achterhoofd.

8. PlayStation 5

Is het toeval dat de nieuwe PlayStation een week voor Black Friday op de markt verschijnt? Is de paus protestant? Hij gaat rond de 500 euro kosten en komt letterlijk een week voor Black Friday uit. Dat maakt de nieuwe PlayStation 5 de ideale aankoop voor onder de kerstboom of in de zak van Sinterklaas. Verwacht alleen geen korting een week na de release.

Die korting moet je verwachten op de PlayStation 4 Pro, de voorganger van de 5 en inmiddels een paar jaar oud. Alle games van de komende jaren zullen nog gewoon voor de PlayStation 4 uitkomen, en de Pro-variant is al een upgrade ten opzichte van de originele PlayStation 4, dus je koopt absoluut geen kat in de zak. Sterker nog, met een lekkere korting is dit een uitgelezen kans voor de doorgewinterde koopjesjager.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *