Het kantoor van nu: praktische tips voor een moderne kantoorinrichting

brand
praktische tips voor een moderne kantoorinrichting

Het kantoor van nu: praktische tips voor een moderne kantoorinrichting

Het kantoor is niet alleen je visitekaartje, het is ook de plek waar je dagelijks vertoeft en de meeste tijd van je dag doorbrengt. Belangrijk om een persoonlijke uitstraling te hebben, dus. Met een moderne kantoorinrichting kun je alle kanten op. Van (dag)licht, naar thema ́s voor het interieur, naar een groen en plantenrijk kantoor. Wij zullen je inspiratie geven om uiteindelijk jouw kantoor tot de mooiste en meest moderne te maken van allemaal.  

Groen, groener, groenst 

Een groen kantoor is tegenwoordig niet meer bij de grote (en kleinere) bedrijven weg te denken. Denk maar aan de Oasis of Aboukir in Parijs, Ravel Plaza in Amsterdam en Forest City in China. Allemaal projecten van bedrijven met een groene visie voor de toekomst. Naast deze grote projecten gebruiken bedrijven steeds meer groen in hun interieur, wat we geweldig vinden om te zien.  Planten in je kantoorruimte zorgen voor ventilatie van lucht en geven ook nog eens een enorm positieve sfeer. Er zijn genoeg grote kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben en je kantoor opfleuren. Haal dat groen naar binnen. 

praktische tips voor een moderne kantoorinrichting

Kleine gebruiksvoorwerpen tellen ook

In het moderne kantoor draait het niet alleen om grote veranderingen en innovaties, maar ook om de kleine details die een wereld van verschil kunnen maken voor de werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de kleine kantoorartikelen en gebruiksvoorwerpen die dagelijks worden gebruikt. Een eenvoudig voorbeeld is de Macbook hoes. Deze schijnbaar kleine accessoire biedt niet alleen bescherming voor je laptop, maar kan ook bijdragen aan een gevoel van zorg en aandacht voor je werkomgeving. Door te investeren in hoogwaardige accessoires zoals een Apple hoes, laat een bedrijf zien dat het waarde hecht aan het welzijn en de productiviteit van zijn werknemers. Het zijn deze kleine gebaren die een werkomgeving creëren waarin werknemers zich gewaardeerd en gesteund voelen, wat uiteindelijk resulteert in een prettigere en productievere werkcultuur.

Milieuvriendelijk 

Je kantoor is ook je visitekaartje naar gasten en zakenrelaties toe. Hoe je het kantoor indeelt, zal ook zeker invloed hebben op het imago van het bedrijf. Dit is dus een hele belangrijke: zorg ervoor dat het zo is ingedeeld, dat iedereen goed wordt ontvangen. Regel een aantal mooie banken waar gasten en relaties kunnen wachten, mocht dat nodig zijn. Duurzaamheid staat hoog op het lijstje en het is er ook zeker eentje waar je positieve feedback mee kunt verkrijgen. Van een duurzaam interieur, duurzame afvalverwerking naar duurzame koffie: je kunt duurzaamheid overal in verwerken. Een bedrijf dat zo veel mogelijk zaken milieuvriendelijk aanpakt, heeft altijd een streepje voor op de rest. En zeg nu zelf: hoe indrukwekkend is het als je kunt vertellen dat al je meubels van duurzame materialen zijn gemaakt en op een duurzame manier zijn ontwikkeld?  

Regel voldoende daglicht 

Je wilt ook echt voldoende daglicht in je kantoor hebben. Genoeg daglicht is namelijk belangrijk voor het welbevinden van alle medewerkers (die je hiervoor zullen bedanken). Iedereen heeft behoefte aan voldoende licht en een dagelijkse portie vitamine D, waar we in Nederland in de wintermaanden al voldoende moeite mee hebben om dit te onderhouden. Daarnaast bevordert natuurlijk daglicht ook de productiviteit bij medewerkers. Houdt hier dus rekening mee en plaats werktafels op plekken waar het meeste licht binnenkomt.  

Zorg voor een hippe en kleurrijke sfeer 

Kleur doet veel op kantoor en maakt dat mensen zich op een bepaalde manier thuis voelen, wat de werksfeer positief kan bevorderen. Kleur doet veel meer dan men op het eerste gezicht denkt en muren kunnen een grote invloed uitoefenen. Verschillende warme kleuren bij elkaar zorgen meteen al voor een heel andere uitstraling: warm en uitnodigend. Een warme uitstraling zorgt voor een oase aan rust en brengt mensen in een prettige werksfeer.  Je kunt bij warme kleuren bijvoorbeeld denken aan: warm rood, bruin, karamel, donker oranje of donker groen.  Toch is de basis van een modern kantoor vaak neutral, met tinten zwart en grijs. 

praktische tips voor een moderne kantoorinrichting

Wandpanelen voor een chique uitstraling 

Wandpanelen zijn ook een optie om de sfeer naar binnen te halen in je kantoor. Er is tegenwoordig een divers aanbod aan wandpanelen beschikbaar. Er worden hier zelfs hele decors mee gebouwd! De meest populaire wandpanelen zijn die van hout: de houten planken zorgen voor een professionele en rustige sfeer. De wandpanelen zijn, naast dat ze er enorm chic uitzien, ook nog eens geluiddempend. 

Een ergonomische inrichting 

Werknemers moeten een goede zithouding hebben en geen lichamelijke klachten ontwikkelen. Dit is bij veel kantoren al het geval, dus: goed bezig! Je kunt hierbij denken aan ergonomische bureaustoelen, zit-sta-bureaus, de juiste hoogte van computers (op ooghoogte), ergonomische computermuizen en meer. Een werkplek die ergonomisch is ingericht, zorgt ervoor dat medewerkers comfortabel en in een gezonde houding kunnen werken. Dit betekent dat de meubels en hulpmiddelen zijn aangepast aan de specifieke behoeften, lichaamsafmetingen en taken van elke medewerker. Besteed hier voldoende aandacht aan! 

Zorg altijd voor aparte ruimtes 

Een hele goede tip voor je kantoorinrichting: zorg altijd voor aparte ruimtes, waar men in kan duiken voor die extra geplande vergadering of om tussendoor even met iemand te sparren. Waarom is dit zo belangrijk? Men kan privé telefoontjes uitvoeren, een korte pauze nemen, zich goed focussen, inspiratie opdoen en de banden tussen collega´s onderling worden versterkt.  

Geef je kantoor een bepaald thema  

Mocht je nu totaal niet weten wat je voor interieur wilt voor je kantoor: een thema kiezen kan je uit de brand helpen. Vaak heeft men de voorkeur voor een strak, egaal en clean thema in het kantoor, maar je zou het kantoor ook veel persoonlijker kunnen maken aan de hand van een bepaald thema. Denk aan: een Afrikaans thema, een Marokkaans thema, een Indonesisch thema, een Barok thema (Queen Charlotte, iemand?) of een bohemian thema. Misschien wil je wel een retro-vibe creëren. Dit zijn natuurlijk allemaal erg kleurrijke thema’s, dus je kunt er ook voor kiezen om het een beetje in te tomen, maar het thema op bepaalde plekken terug te laten komen. Het zal ongetwijfeld voor veel sfeer zorgen, wat positief kan uitpakken voor de werknemers op de vloer. 

Tot slot: zorg voor een stilteruimte 

Een ruimte waar niemand het nodig vindt om over de dagelijkse bezigheden te kletsen is erg belangrijk in een kantoor. Natuurlijk is het ook belangrijk om af en toe met je collega´s te socializen, maar net zo belangrijk is een ruimte waar je je niet verplicht voelt om dit te hoeven doen. Mocht je je bijvoorbeeld op een heel belangrijk dossier of marketingplan moeten focussen, is stille focus van uiterst belang. Een ruimte die stilte ademt en waar je ongestoord aan de gang kan, is dan ook heel nuttig om te hebben.  We hopen dat je wat aan deze tips hebt gehad! Mocht je er nu echt niet uitkomen, huur dan een professional in en vraag om advies. Zij zullen je zeker in de goede richting duwen en ervoor zorgen dat je kantoor weer helemaal straalt als nieuw.  

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *