Zes tips voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

brand
Afsluiten verzekering

Zes tips voor het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ieder bedrijf kan schade aan anderen of spullen van anderen veroorzaken. Als ondernemer moet jij dan misschien de kosten voor deze schade betalen. Daarom kan het verstandig zijn om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Overweeg jij om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? In dit artikel zetten we zes handige tips voor je op een rij.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je je als ondernemer tegen verschillende vormen van schade op het moment dat jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld. Hierbij kun je denken aan schade tijdens het uitvoeren van werkzaamheden of letsel aan anderen. Bijvoorbeeld: een klant glijdt uit over een natte vloer en breekt een been, of scheurt zijn broek. Een ongeluk is snel gebeurd en een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je veel rust geven op het moment dat jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld.

Maar, let wel: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet alles en altijd. Heb je een adviserend beroep? Dan heb je misschien ook wel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Daarnaast verschillen de bedrijfsrisico’s per bedrijf. Een bouwbedrijf heeft namelijk andere risico’s dan een IT-bedrijf. Lees daarom onderstaande zes tips.

1) Bepaal welke verzekering je nodig hebt

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een andere verzekering dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Welke verzekering jij nodig hebt, hangt af van de werkzaamheden van jouw bedrijf. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je jouw bedrijf tegen financiële schade door een beroepsfout. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt je tegen gevolgen van materiële schade of letselschade die jij als ondernemer of één van jouw medewerkers veroorzaakt aan spullen of mensen. Deze verzekering dekt de financiële schade door het geven van onjuist advies dus vaak niet. Daar heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig.
Kijk daarom goed naar de verschillen tussen beide verzekeringen, wat wel en niet verzekerd is en lees de voorwaarden. Zo weet je zeker dat je de verzekering kiest die bij jou en jouw bedrijf past.

2) Zorg voor een veilige werkomgeving

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving creëer je in eerste instantie voor je personeel. Maar door medewerkers die een ongeval krijgen of schade veroorzaken aan anderen, kan je ook aansprakelijk worden gesteld.

3) Kijk of je kunt combineren

Op het moment dat je bij een verzekeringsmaatschappij informeert naar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, vraag dan ook naar andere, voor jou relevante, verzekeringen. Bijvoorbeeld een zakelijke rechtsbijstandsverzekering of een inventarisverzekering. Door verzekeringen samen te brengen bij één verzekeraar heb je alle verzekeringen onder één dak, met één aanspreekpunt. Handig toch?

Het combineren van verzekeringen

4) De bijkomende dekkingen

Elke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft verschillende voorwaarden. Ook hangt de hoogte van de premie af van de branche waarin jouw bedrijf actief is. Risico’s kunnen namelijk per bedrijf verschillen. Daardoor kunnen de kosten voor deze verzekering ook per verzekeraar verschillen. Kijk dus verder dan alleen de kosten en de hoogte van de premie. Heb je extra dekking nodig voor zuivere vermogensschade? Of wil je ook verzekerd zijn voor schade in het buitenland? Een specialist kan je helpen bij het bepalen van de dekkingen die voor jouw bedrijf van belang zijn. Online word je door veel verzekeraars ook goed geïnformeerd.

5) Denk niet dat je al verzekerd bent

Regelmatig denken ondernemers dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet noodzakelijk is. Want, ze zijn al verzekerd. Ze hebben bijvoorbeeld een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten of beschikken over duidelijke algemene voorwaarden. Maar hiermee ben je als ondernemer niet voldoende verzekerd op het moment dat jouw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld. Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering ben je niet verzekerd voor schade tijdens het werk, en een rechter kan bijvoorbeeld korte metten maken van de algemene voorwaarden.

Is een particuliere verzekering voldoende

6) De betalingsopties vergelijken

Een manier om te besparen op een verzekering is het vergelijken van de betalingsopties. Bij veel verzekeraars kun je een korting op de premie ontvangen op het moment je ervoor kiest om per jaar te betalen, in plaats van maandelijks. Voordat je een keuze maakt, loont het dus om dit te checken.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *