Dit zijn de top 8 zoekmachines in 2021

brand
top 8 zoekmachines in 2021

Dit zijn de top 8 zoekmachines in 2021

Gastblog door Karen de Lange van Digital Inside

Iets meer dan 30 jaar geleden kwam de eerste zoekmachine op de markt. De eerste zoekmachine in 1990 was Archie. Deze zoekmachine was meer een index van verschillende FTP-sites. Gebruikers moesten zich aanmelden om vervolgens een bestand te zoeken. Dit kon door middel van verschillende parameters waarna een bestand gedownload moest worden. Ook al leek deze zoekmachine verreweg niet op de zoekmachines van tegenwoordig, Archie is erg belangrijk geweest in de geschiedenis van de zoekmachines. Een groot verschil met de zoekmachines hedendaags is dat zoekmachines tegenwoordig geavanceerde zelflerende machines zijn.

Verschillende zoekmachines worden over de hele wereld gebruikt. Sommige zoekmachines worden voornamelijk in bepaalde delen van de wereld bezocht terwijl andere zoekmachines zich onderscheiden door bepaalde functies. Als jij als bedrijf online zichtbaar wil zijn, dan is het belangrijk om hoog binnen de zoekresultaten van de zoekmachines te komen. Maar wat zijn de meest gebruikte zoekmachines eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen deze zoekmachines?

1. Google

Google zoekmachine

Stipt op nummer één staat de zoekmachine van Google met meer dan 90% van alle zoekmachine gebruikers in de wereld. In 1998 is de zoekmachine van Google gelanceerd en deze is tegenwoordig niet meer weg te denken. Dit komt mede door de gebruiksvriendelijkheid van deze zoekmachine. De zoekmachine is in de loop van de jaren erg in gebruik veranderd en voert nog steeds regelmatig updates uit. Daarnaast zijn Google Ads en Google Shopping belangrijke tools binnen Google.

2. Bing

Bing heeft na Google de meeste gebruikers in de wereld. Het is onderdeel van Microsoft en heeft een groot verschil qua uiterlijk met Google. De homepage is gevuld met foto’s en onderin is het recentste nieuws te lezen. Daarom is deze zoekmachine veel meer ingesteld op visuele gebruikers. Daarnaast heeft Bing ook Bing Rewards. Door gebruik te maken van Bing kan je punten verdienen waarmee je op  den duur cadeaukaarten kan aanschaffen.

3. Baidu

Misschien hebben veel mensen in Nederland nog nooit van de zoekmachine Baidu gehoord. Maar dit is qua aantal gebruikers toch echt de 3de zoekmachine van de wereld. Het wordt voornamelijk in China gebruikt en is dan ook de marktleider in China op het gebied van zoekmachines. Dat Baidu in China zo groot is komt omdat het zich houdt aan het censuurbeleid van de Chinese overheid. Dit is iets waar andere zoekmachines vaak moeite mee hebben. Daarnaast is Baidu volledig ingericht voor gebruikers in China en de wensen die deze gebruikers hebben, met name entertainment.

4. Yahoo

De hoofdpagina van Yahoo geeft direct al veel informatie weer. Zo is er nieuws te lezen, het weer van vandaag te zien en geeft het verschillende categorieën weer zoals financiën, life en shopping. Deze zoekmachine wordt aangedreven door Microsoft Bing en daarom lijken deze twee zoekmachines erg op elkaar.

5. Yandex

Yandex is de grootste zoekmachine van Rusland met meer dan 55% van alle zoekmachines gebruikers. Daarnaast is deze zoekmachine ook populair in Oekraïne, Belarus, Kazachstan, Oezbekistan en Turkije. Dat deze zoekmachine zo populair is in voornamelijk Rusland komt doordat deze zoekmachines de Russische verbuigingen in zoekopdrachten begrijpt. Een woord kan in de Russische taal veel verschillende betekenissen hebben, wat de taal precies maakt, maar deze worden vaak verkeerd weergegeven in de zoekresultaten in andere zoekmachines.

Top 6 Zoekmachines op Bloeise

Top 7 zoekmachines Bloeise.nl

6. Ask

Ask is opgezet om vragen te stellen waarop de zoekmachine het antwoord geeft. Helaas voor Ask was de concurrentie van de andere zoekmachines te groot en heeft Google deze zoekmachine in 2010 overgenomen.

7. DuckDuckGo

DuckDuckGo is nog een relatief kleine zoekmachine, met ongeveer 0.4 procent aandeel op de wereldmarkt. Maar deze zoekmachine is hard aan het groeien. Dit komt omdat DuckDuckGo in het teken van privacy staat. De zoekmachine slaat persoonlijke informatie niet op, waardoor je niet nog weken wordt achtervolgd met advertenties van producten waar je naar heb gezocht. Dit is de beste zoekmachine wanneer je niet wilt dat jouw gegevens gebruikt en opgeslagen worden.

8. Naver

Naver is de zoekmachine die vooral in Zuid-Korea erg populair is. Naast de zoekmachine functie heeft het ook een emailfunctie, nieuwspagina en encyclopedie. Omdat Naver voornamelijk gebruikt wordt in Zuid-Korea is deze zoekmachine alleen interessant wanneer je hier zaken wilt doen.

Nieuw: Ecosia

Deze zoekmachine heeft nog niet een plek in de top 10 bemachtigd, maar is toch de aandacht waard. Naast het feit dat Ecosia privacy vriendelijk is, is deze zoekmachine erg gefocust op het milieu. Ecosia is dan ook meer dan CO2 neutraal. Met de opbrengsten van de advertenties worden bomen geplant en de servers draaien op 200% hernieuwbare energie. Wil jij een steentje bijdragen aan het milieu? Gebruik dan de zoekmachine van Ecosia en je ziet direct hoeveel bomen door jouw zoekopdrachten worden geplant.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *