Geschiedenis van het internet en social media

brand
Geschiedenis van het internet en social media

Geschiedenis van het internet en social media

Geschiedenis vasn het internet en sociale media

Als je de ontwikkeling van het internet zoals wij het kennen bekijkt, dan vallen drie zaken op: techniek, aanbod en gedrag. Het begint met technische innovatie, zoals de eerste e-mail en het eerste grote bulletin board. Dat verandert de manier waarop we kijken. Vervolgens komt er nieuw aanbod, zoals XS4all, de eerste Nederlandse internetprovider. De markt breekt open. Andere spelers volgen en het totale speelveld verandert. Het gedrag van consumenten ontwikkelt zich: we gaan meer internet gebruiken, sociale media, 4G. Let op deze 3 zaken, techniek, aanbod en gedrag, en je ziet direct hoe de geschiedenis van het internet zich uitspeelt. Vervolgens is het gemakkelijk om te kijken welke richting we opgaan: welke technische innovaties zijn er? Welk aanbod is er? Hoe reageren we hierop als consumenten met ons  gedrag?

Sinds wanneer bestaat het internet?

Simpele vraag, maar het antwoord hangt af van de definitie die je hanteert:

  • Het aller- allereerste begin van internet: Op 29 oktober 1969 10.30 pm PST (Pacific Time, is 9 uur later in Amsterdam CEST, dus 7.30 am op 30 oktober 1969) werd het eerste internetbericht ooit (“lo”) verzonden door UCLA student  programmeren Charley Kliney vanuit Boelter Hall 3420, via ARPANET, de voorloper van het internet. Er was alleen Arpanet tussen 5 Amerikaanse steden voornamelijk in Californië: de Universiteit van Utah in Salt Lake City, de Universiteit van Santa Barbara, de Universiteit van Californië in Los Angeles, de Stanford University in Palo Alto, Bolt, Beranek and Newman te Cambridge, (een onderzoeksbureau).
  • Wie heeft het internet bedacht zoals wij dat kennen? Tim Berners-Lee. Hij is namelijk verantwoordelijk voor:
  • De geboorte van het WWW: Het WWW is een aantal technische afspraken (URL, HTML, HTTP) dat ‘ergens’ in 1989 door internetgrootvader Tim Berners-Lee werd ontwikkeld. Op 6 augustus 1991 plaatste hij een kort overzicht over het WWW-project op de nieuwsgroep alt.hypertext. Lees dat historische bericht hier. Zo werd het WWW publiekelijk toegankelijk, daarom zien velen deze datum als de geboortedatum van het wereldwijde web.

De technische aanloop naar het internet

Tim Berners Lee

Tim Berners-Lee, grootvader van het internet. (bron: CERN)

1965


1968

 

1969


1971

Twee computers in het MIT Lincoln Lab communiceren voor het eerst via het packet switching protocol.

Het protocol Interface Message Processor (IMP) wordt onthuld door BBN (Bolt, Beranek and Newman Inc en krijgt de opdracht om ARPANET te bouwen van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een IMP was een  Honeywell DDP-516 minicomputer met speciale interface en software.

Eerste bericht ooit verzonden tussen twee computers  via ARPANET: “lo”

Eerste e-mail verzonden

1978Eerste bulletin board: om vrienden te informeren over afspraken, aankondigingen en informatie te delen. De eerste virtuele community en het eerste ontstaan van social media.

De allereerste spammail met een advertentie werd verstuurd op 12:33 EDT 3 mei 1978 door marketingmedewerker Gary Thuerk van het toenmalige Digital Equipment Corporation (DEC, overgenomen door Compaq en nu onderdeel van HP). Hij stuurde ongevraagd een uitnodiging voor een open huis voor de lancering van de nieuwe DEC-20-computers naar IEDEREEN (400 universiteiten en overheidsinstellingen, voornamelijk computer scientists) op het ARPANET aan de Amerikaanse westkust.

1979Eerste grote bulletin board: Usenet. Voor uitwisselen van berichten en bestanden. Eigenlijk de eerste echte sociale media, maar nog zonder profielen, text-based.
1984ARPANET wordt het Internet, dat nu duizend hosts verbindt bij universiteiten en onderzoekscentra.
1985Start van America Online Service: deze pionierende Amerikaanse internet service provider is het begin van internet voor de eerste Amerikanen online. Lancering van dedicated online service voor Commodore 64 en 128, genaamd Quantum Link of Q-LinkAOL zal uitgroeien tot 20 miljoen gebruikers in 1995.
198817 november 1988: Nederland aangesloten op het internet. Centrum Wiskunde en Informatica ontvangt eerste rechtstreekse e-mail in Nederland.

1988-internet-message- eerste-Nederlandse-email

1989Begin van het World Wide Web (WWW) door Tim Berners-Lee

Het internet wordt toegankelijk voor alle academici.

Mails worden verzonden via het programma PINE.

1990

 

1991

  • Eerste website ooit gaat live. Bekijk deze hier.
  • juni: De IEEE 802.11 Working Group begon met het standardiseren van wireless LANs (Wifi).

6 augustus geboortedag van het WWW (World Wide Web) Tim Berners-Lee deelt zijn WWW-project op de nieuwsgroep alt.hypertext (helaas wegens spam gesloten)

1992

1993

Eerste audio en videobeelden worden via internet verspreid.

  • Eerste browser ooit: Mosaic
  • Webpagina’s
  • 200 webservers online
  • Eerste Nederlandse publieke internetprovider XS4ALL start waardoor ook Nederlandse consumenten het web op kunnen.

In den beginne, was internet vooral het domein van wetenschappers en nerds. De ontwikkelingen gingen gestaag maar let wel: sociale media was eral in de vorm van bulletin boards. Hierop werd volop gepost en bestanden uitgewisseld. Dit was een tijd van pionieren en ontdekken. Tim Berners-Lee is de grootvader van het internet zoals wij het kennen: hij is de bedenker en grondlegger van het WWW, hij schreef de eerste webbrowser Mosaic en zette de eerste webserver op. Een webserver is een computer (of eigenlijk een programma op een computer), waar je een verzoek naar kan sturen om een antwoord terug te krijgen. Met een browser doe je precies dat: je gaat naar een URL, die verwijst naar een webserver, waar je verzoekt of je de inhoud mag zien. Er wordt verbinding gemaakt: je browser en de webserver houden een hele conversatie.

De meest populaire websites sinds 1993

  • YAHOO was tussen 2001 en 2010 echt een topper; het wist MSN te verslaan en was Google enige tijd voor.

Wat is social media?

Social media (of Nederlands: sociale media) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers voor de inhoud verzorgen. Er is geen of minimale tussenkomst van een redactie. Door de jaren heen is functionaliteit en daarmee het begrip social media flink gegroeid. Social media vroeger was alleen maar tekst-georiënteerd, het visuele kwam pas met een hogere internetverbinding.. Waar gebruikers op de allereerste social media in 1978 op bulletin boards vooral platte tekst deelden, is dat uitgegroeid tot het delen van foto’s, links, video en stories: berichten die na een bepaalde tijd verdwijnen. Doordat gebruikers connecties aangaan (volgen, liken of vrienden worden) wordt er ook gesproken over sociale netwerken. De meestbekende social media zijn Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Hyves, Myspace etc.

Wie heeft social media bedacht?

Dat hangt van je gebruikte definitie van social media af. Wanneer je een profiel en het creëren van een eigen netwerk als vereisten stelt, dan zijn er twee kandidaten:

  • Six Degrees (1997). Gebruikers konden zich aanmelden met hun e-mailadres, een eigen profiel maken, en vrienden toevoegen aan hun persoonlijk netwerk. Andrew Weinreich richtte Six Degrees volgens de theorie dat iedereen op aarde via slechts zes connecties is verbonden.
  • Friendster (2002). Met een naam samengesteld uit Napster en friend, richtte Jonathan Abrams in 2002 Friendster op. Zijn doel was om de manier hoe mensen online communiceren te veranderen: verbinden met vrienden en familie, nieuwe mensen ontmoeten via bestaande connecties, mensen met soortgelijke interesses vinden. Werd erg populair in Azië omdat het het eerste sociale netwerk was dat Aziatische talen ondersteunde.

De start van internet

Google screenshot 1998

Google! zoekmachine in 1998 

1994

  • Start van Geocities: gratis persoonlijke homepages. Sindsdien offline gehaald door Yahoo, maar door Oocities.org nog als internetgeschiedenis online gehouden. Bekijk hier mijn eerste website ooit: Wormtunnel. (nu overeind gehouden door het Internet Archive).
  • 1500 webservers online
  • Digitale stad Amsterdam
  • Start van Yahoo
  • Introductie ISDN door KPN
  • Geboorte van de moderne spam-industrie. De Amerikaanse advocaten Laurence Canter en Martha Siegel overspoelden de discussiegroepen van Usenet met een commerciële boodschap waarin ze juridische diensten aanboden aan immigranten die een Amerikaanse groene kaart aanvroegen. De spam veroorzaakte verontwaardiging, maar bracht ook meer dan $ 100.000 aan inkomsten op.
  • Spam heet spam vanwege een Monty Python’s sketch waarin het ingrediënt spam in elk gerecht op één of andere wijze is verwerkt, en uiteindelijk een groep vikingen luid begint te zingen over spam: the spam song. Bekijk de sketch hier.

1995

  • Start van Amazon
  • Start van Ebay
  • Start van internetprovider World Online
  • CAI Westland levert als eerste kabelexploitant in Nederland kabelinternet via het DEMOS-1-systeem van DeltaKabel Telecom, onder de naam Kabelfoon.
  • Start van Classmates.com, de eerste echte profielensite

1996

  • Start van ICQ, de eerste stand-alone instant messenger (IM) die breed werd geadopteerd. (een berichtje krijgen klonk zo)
  • Lancering van de übercoole Nokia 9000 Communicator, de allereerste mobiele telefoon met internetverbinding.

1997

  • 1 miljoen websites
  •  Begin van bloggen
  •  AOL instant messenger gaat live (AIM). In 2008 had AIM een marktaandeel van 35% in de Verenigde Staten.
  • A2000 en Telekabel bieden breedbandinternet via de kabel aan.
  • De eerste video “badday.mpg” gaat viraal

1998

Start van Google (lanceerdatum 4 september 1998 te Menlo Park, California, United States). Opgericht door Larry Page en Sergey Brin met het idee om een beter systeem te bedenken waarop websites te vinden waren. Niet alleen op basis van hoe vaak een bepaalde term op de site terugkwam, maar ook de onderlinge relaties. Daarvoor bedachten ze PageRank (vernoemd naar Larry Page) waarmee de belangrijkheid van elke website werd ingeschat.

17 december 1998: KPN koopt XS4ALL.

1999

  • Start van MSN Messenger (een berichtje krijgen klonk zo)
  • Het Japanse NTT DoCoMo lanceerde de alleeerste mobiele Internet service, i-mode.
  • Apple introduceert de iBook met Airport, het eerste consumentenproduct dat de 802.11b standaard voor wifi gebruikt.

2000

  • 70 miljoen aangesloten PC’s
  • Opkomst Napster: een dienst voor het delen van bestanden, bedacht door de Amerikaanse student Shawn Fanning in 1999. Met Napster konden gebruikers via internet elektronische kopieën delen van muziek.
  • Opkomst CU2
  • KPN biedt ADSL aan.
  • Tiscali neemt World Online over.

2001

  • Januari: start van Habbo Hotel.
  • Uiteenklappen van de internetzeepbel (web 1.0)
  • Start van Wikipedia
  • Start verkoop iPods door Apple

2002

  • Start van Friendster (lanceerdatum 22 maart 2002) sociaal netwerk site met 1 miljoen profielen en erg populair in Azië
  • 61% van de Nederlanders heeft de afgelopen 3 maanden internet gebruikt

2003

  • Start van Myspace (lanceerdatum augustus 2003) met 3 miljoen gebruikers in 3 maanden
  • Linden Lab lanceert Second Life
  • Start van LinkedIn
  • Start van iTunes
  • 3 miljard websites

2004

  • Start van Facebook (lanceerdatum februari 2004) als studentenversie van Friendster.
  • Myspace wint van Friendster
  • Podcasting
  • Start van Flickr (lanceerdatum 10 februari 2004)
  • Start van Digg : sociaal nieuws website
  • Start van Hyves

Internet kwam lekker van start. Nou ja… pas in 2000 kwam ADSL. Iedereen die daarvoor op het internet zat, kent nog het eindeloze kraken van de modem (al snel een minuut) die eerst verbinding maakte via de telefoon. En je had maar een 56k verbinding, dus er zat nog weinig snelheid in. Nu waren er daarvoor ook heel weinig plaatjes, dus sites waren licht. Door ADSL kwam er echt vernieuwing: internet werd visueel. Icoontjes in plaats van teksten. En later kon streaming video doorkomen, met de start van een videowebsite waar je jezelf voor kon stellen als potentiële kandidaat voor een vacature: Youtube.

Tweede ronde internetgeschiedenis

muhammad_ali_selfie door Frank Haenen

Muhammed Ali selfie by Frank Haenen

“Every two days now we create as much information as we did from the dawn of civilization up until  2003. That’s something like five exabytes of data.”

Eric Schmidt, CEO Google

2005

  • Start van Youtube (lanceerdatum 15 december 2005). Opgericht door drie voormalige werknemers van PayPal: Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim (de allereerste Youtuber ooit!). De website startte al als beta in mei 2005, en trok al snel 30.000 bezoekers per dag. Tijdens de officiële lancering in december serveerde YouTube al twee miljoen video views per dag.
  • Opkomst web 2.0
  • 8 miljard websites
  • 79% van de Nederlanders heeft de afgelopen 3 maanden internet gebruikt
  • Facebook begint met adverteren (meer over adverteren in Facebook)

2006

  • Start van Twitter (lanceerdatum 15 juli 2006), microbloggen. Opgericht door Jack Dorsey.
  • Facebook vanaf 26 september 2006 voor iedereen toegankelijk
  • 25 miljard websites
  • 1 miljard van de wereldbevolking gebruikt internet
  • 9 okt: Google koopt YouTube voor 1,7 miljard dollar (meer over YouTube Marketing)
  • February 10, 2004

2007

  • Microsoft koopt aandelen in Facebook
  • Facebook lanceert Facebook Platform, voor externe ontwikkelaars
  • Apple lanceert iPhone:

  • 20% van de Nederlanders heeft mobiel internet.
  • KPN neemt Tiscali over. De naam verandert naar Telfort.
  • Ziggo (eerst nog Zesco) wordt geboren uit de visie tussen @Home, Multikabel (Jos Molenkamp), Casema.

2008

  • Facebook streeft Myspace voorbij in aantal unieke bezoekers
  • Presidentskandiaat Barack Obama heeft meer “vrienden” op Facebook en Myspace en volgers op Twitter dan opponent John McCain. Obama wordt de “first social-media president”
  • Amazon lanceert Clouddienst
  • Introductie HTML5
  • Lancering Groupon (lanceerdatum november 2008) voor groepsinkopen
  • 10 juli: Apple introduceert App Store met 552 applicaties
  • World of Warcraft heeft 11,5 miljoen wereldwijde gebruikers

2009

  • Facebook is nummer 1 sociaal netwerk met 200 miljoen gebruikers
  • unfriend’ is het woord van het jaar in Amerika (New Oxford American Dictionary)
  • Twitter brengt als eerste nieuws over Hudson River vliegtuigcrash
  • Microsoft lanceert Bing
  • Een kwart van de wereldbevolking gebruikt internet
  • 58 miljard websites
  • Lancering zoekmachine Bing (lanceerdatum 3 juni 2009)
  • Overstappen van internetprovider wordt gemakkelijker: na contrractduur wordt het contract niet meer stilzwijgend verlengd en wordt deze maandelijks opzegbaar.

2010

  • Facebook heeft 400 miljoen gebruikers
  • Hyves verliest het van Facebook
  • Introductie van de Facebook like
  • Google lanceert Buzz
  • Apple lanceert iPad
  • Lancering Pinterest (lanceerdatum januari 2010)
  • Lancering Instagram (lanceerdatum 6 oktober 2010) Lees hier meer over Instagram marketing)
  • Ex-Facebook medewerker lanceert vragenwebsite Quora
  • 30 procent van de wereldbevolking gebruikt internet
  • Internet belangrijker voor nieuwsvergaring dan de kranten
  • 22% van de Nederlanders heeft een smartphone
  • 1 maart: NS biedt gratis Wifi in de trein aan
  • Totale mobiele dataverkeer wereldwijd bereikt 3.86 exabytes/jaar.

De Hudson River vliegtuigcrash kwam eerst via Twitter naar buiten, daarna pas via andere kanalen. Dat heeft een ware revolutie op nieuwsgebied veroorzaakt. Een journalist moet op Twitter zitten, en er komen nu nieuwe uitdagingen zoals het snel verifiëren van nieuws, voordat er weer iemand dood wordt verklaart die nog vrolijk rondloopt.

Geschiedenis social media

Wanneer en hoe is social media ontstaan? Wat was de eerste social media? De geschiedenis van social media loopt gelijk met die van het internet. Usenet, vanaf 1979, liet gebruikers al berichten en bestanden uitwisselen. Dat resulteerde in discussies over sport, wetenschap, literatuur en muziek, en met name illegale kopiëen van spelletjes en software. In 1995 was er classmates.com, de allereerste profielensite. Friendster.com in 2002 werd de eerste echte sociale media zoals we dat nu herkennen met de eerste 1 miljoen profielen, gevolgd in 2003 door MySpace en LinkedIn. Facebook én Hyves in 2004 waren dus niet zo revolutionair, maar bouwden op eerdere innovaties en bewezen technieken.

Waarom Facebook van Hyves won

In augustus 2011 trok Facebook in Nederland meer unieke bezoekers dan Hyves. Facebook was laagdrempeliger want minder uitgebreid, en Facebook was internationaal gericht. Dat is iets wat voor Nederlanders zeker een rol zal hebben gespeeld. Want die nieuwe vakantievrienden vroegen jou eerder of je Facebook had dan dat jij had uitgelegd wat Hyves was.

Derde fase internet

Monkey selfie

Deze foto is mogelijk gemaakt door David Slaters… maar genomen door de makaak zelf.

 

2011

  • Facebook heeft 550 miljoen gebruikers
  • 65 miljoen tweets per dag
  • 2 miljard video’s bekeken elke dag op Youtube
  • 52% van de Nederlanders heeft een smartphone (in Q4)
  • 14% van de Nederlanders heeft een tablet (in Q4), wordt vooral gebruikt voor internetten, e-mail en social media
  • #Egypt en #Jan25 worden op Twitter gebruikt door jonge Egyptenaren om de wereld te vertellen over de Egyptische revolutie. Hun regering sluit het internet af. De internet bubble wordt daardoor pijnlijk duidelijk, zo legt deze TED-talk uit.
  • Lancering Google Plus
  • Start Bloeise
  • Start Snapchat

2012

  • 2 miljard internetgebruikers wereldwijd
  • Meer dan de helft van de Amerikanen tussen 25-34 gebruikt sociale media op kantoor. Een derde van de Amerikanen tussen 18-24 gebruikt sociale media in de badkamer.
  • 13 mei: Google Chrome haalt Internet Explorer en Firefox in als meest gebruikte internetbrowser. Chrome realiseerde een marktaandeel van 32,76%, IE daalde naar 31,94%.
  • Facebook heeft een miljard gebruikers. 66% van de wereldwijde internetgebruikers gebruikt Facebook en 12% gebruikt Instagram
  • 24 november: de meest bekeken videoclip is Gangnam Style:

  • 60% van de Nederlanders heeft mobiel internet
  • Start 4G mobiel internet
  • E-commerce wereldwijd zit op 1 biljoen dollar (1000 miljard dollar)
  • Habbo voegt 9e (en laatste) hotel toe: Habbo Turkey. Onderzoek van Channel 4 News leidt tot The Great Unmute, The Great Go-Live en een Parental Advisory Summit.

2013

  • Facebook heeft 1.1 miljard gebruikers
  • Twitter heeft 500 miljoen gebruikers
  • In Australië logde 34% via werk, 13% via school, 18% in de auto, 44% in bed, 7% in de badkamer, 6% op het toilet
  • Tweet vanuit het internationale ruimtestation ISS
  • Edward Snowden onthult dat de NSA wereldwijde communicatie in de gaten houdt
  • 94% van de Nederlanders heeft de afgelopen 3 maanden internet gebruikt
  • Introductie Netflix (TV on demand)
  • 2 december: Hyves stopt als sociaalnetwerksite en gaat verder als spelletjesplatform Hyves Games. (Pet Party!)
  • MSN Messenger stopt en gaat over in Skype
  • Facebook lanceert Internet.org
  • 69% van de Nederlanders heeft een smartphone (Q4)
  • 44% van alle Nederlanders heeft een tablet (Q3), in totaal 5,6 miljoen tabletgebruikers

2014

  • 85% van de wereldbevolking heeft internettoegang, 42,4% van de wereldbevolking is internetgebruiker
  • 25% van de wereldbevolking gebruikt sociale media
  • 17 sept: 1 miljard websites
  • 1.28 miljard Facebook gebruikers
  • 72% van de Nederlanders heeft een smartphone
  • 56% van de Nederlandse huishoudens heeft een tablet
  • KPN biedt 4G voor heel Nederland
  • Kickstarter van start in Nederland
  • Opkomst The Internet Of Things
  • Facebook koopt bedrijf Oculus Rift (VR), en daarnaast WhatsApp voor € 19 miljard

2015

  • 25 februari: de Federal Communications Commission (FCC) spreekt zich uit voor netneutraliteit.
  • India verbiedt Internet.org van Facebook vanwege netneutraliteit
  • 1 juni: 3,2 miljard internetgebruikers wereldwijd, 45% van de wereldbevolking
  • 27 augustus: 1 miljard Facebook gebruikers op één dag ingelogd
  • Google X maakt afspraak met Sri Lanka voor volledige dekking met gratis internet via Project Loon
  • 85% van de Nederlanders heeft een smartphone (Q4), het meeste gebruik in leeftijdscategorie 12- en 19-jarigen
  • € 16 miljard e-commerce bestedingen (Thuiswinkel Waarborg)
  • Lancering van Livestreaming apps: Meerkat op 2015 SXSW Interactive Festival, Twitter koopt Periscope en Facebook lanceert Live Video.
  • Google hernoemt zijn moederbedrijf naar Alphabet 
  • 2 miljoen WiFiSpots en publieke hotspots via kabel

2016

  • Oculus Rift op de consumentenmarkt
  • 67% van de Nederlandse huishoudens heeft een tablet
  • Populairste smartphone is Samsung (45%), gevolgd door Apple (32%) en Sony (5%)
  • App-ontwikkelaars verdienen 20 miljard dollar in 2016 aan apps in de app Store
  • 1 juni: 3,6 miljard internetgebruikers wereldwijd, 49,5% van de wereldbevolking
  • September: Chinese startup ByteDance lanceert Douyin, bekend buiten China als TikTok.
  • Microsoft koopt LinkedIn voor 26 miljard dollar
  • Facebook past algoritme aan tegen clickbait

2017

  • 22 januari: Amerikaanse adviseur Conway verdedigt incorrecte verklaring met de term “alternative facts
  • 7 maart: WikiLeaks publiceert Vault 7 en toont hoe de CIA hackt. Dit resulteert in ransomware-aanvallen: op 12 mei WannaCry en op 27 juni Petya
  • Facebook kondigt data-uitwisseling aan tussen Facebook en WhatsApp; krijgt 110 miljoen euro boete van de EU
  • 1 juni: 3,8 miljard internetgebruikers wereldwijd, 51,7% van de wereldbevolking
  • oktober: #MeToo om seksuele intimidatie of aanranding aan te kaarten.
  • December: Facebook geeft aan dat veel gebruik van Facebook zonder interactie, schadelijk kan zijn.
  • Smartphone e-commerce: aantal aanbestedingen via smartphone steeg in 2017 met 72%.

2018

  • 2018 uitgeroepen tot het jaar van de chatrobot.
  • 1 januari 2018: 17,084,459 Nederlanders waarvan16,383,879 met internettoegang, (95,9%).
  • 29 januari: de toename in Facebookgebruik in Nederland is gestopt. Er zijn 10,8 miljoen Nederlanders die Facebook gebruiken, waarvan 7,6 miljoen dagelijks.
  • Januari: Facebook kondigt aan meer nieuws van vrienden en familie in de tijdlijn te plaatsen en minder virale content.
  • Augustus: Google lanceert Android met Digital Wellbeing. Rapportage van de tijd gespendeerd per app en extra mogelijkheden om notificaties te verminderen.
  • 1 augustus: Facebook lanceert nieuwe versies van de Facebook app en Instagram app met een activiteiten dashboard. Hiermee zien gebruikers hun gebruik.
  • 28 augustus: Facebook erkent niet genoeg te hebben gedaan aan het verspreiden van propaganda en haatvolle berichten in Myanmar die resulteerden in genocide. Volgens Wired waren er al voor 2014 waarschuwingen.
  • 17 september: Apple lanceert iOS 12 met Screen Time. Hiermee kunnen gebruikers én ouders de tijd per app en device beperken.
  • 30 september: de oprichter van het WWW, Tim Berners-Lee, kondigt een nieuwe applicatie aan: Solid. Hiermee wordt internet gedecentraliseerd en krijgen gebruikers alle controle over hun data en privacy.
  • E-commerce: Nederlanders spendeerden € 23,7 miljard in 2018.

2019

  • Maart: 4,346 miljard internetgebruikers, 56,1% van de wereldbevolking, en 3,725 miljard social media gebruikers.
  • Wereldwijd spenderen social media gebruikers gemiddeld 142 minuten per dag aan social media. Facebook had 2,449 miljard gebruikers,  YouTube 1.9 miljard, WhatsApp 1,6 miljard, Instagram en Wechat 1 miljard, LinkedIn 660 miljoen, Weibo 600 miljoen, TikTok 500 miljoen, Reddit 430 miljoen maandelijkse gebruikers, Snapchat 210 miljoen en Twitter 145 miljoen dagelijkse gebruikers.
  • 14 maart: Apple lanceert ITP 2.1 (Intelligent Tracking Prevention) waarmee first-party cookies worden geblokkeerd na zeven dagen.

2020

  • Het coronajaar.
  • April: Vodafone maakt als eerste provider 5G-internet beschikbaar. KPN en T-Mobile volgde enkele maanden later.
  • Totale mobiele dataverkeer wereldwijd bereikt 588 exabytes in 2020, 150-keer zoveel als 2010 met 3.86 exabytes/jaar.
  • Er zijn 3,78 miljard social media gebruikers, ongeveer 48% van de wereldwijde bevolking. Ze spenderen 2,5 uur per dag op social.
  • Finalisatie van de 802.11ax standaard, bekend als Wi-Fi 6.
  • E-commerce: Nederlandse consumenten gaven 26,6 miljard online uit. 2,4 miljard daarvan was cross-border: bij buitenlandse webshops. Er waren 13,8 miljoen online kopers die 334,9 miljoen aankopen deden.

2021

  • Er zijn 7,83 miljard mensen op de wereld waarvan 4,66 miljard actieve internetgebruikers. 51,8% van de internetgebruikers komt uit Azië, 14,8% uit Europa, 12,8% uit Afrika, 9,5% uit Latijns-Amerika en de Caribieen, 6,8% uit Noord-Amerika, 3,7% uit het Midden-Oosten en 0,6% uit Oceanië en Australië.
  • 28 october: The Facebook Company rebrands zichzelf als Meta.
  • 18 december: meer dan 1.9 miljard websites.
  • De gemiddelde internetgebruiker wereldwijd is elke dag 6 uur en 43 minuten online.
  • TikTok is met 656 downloads de meest gedownloade app van 2021.

2022

  • Januari: 5,152,254,587 internetgebruikers.
  • 18 januari: Microsoft kondigt aan video game gigant Activision Blizzard te willen overnemen voor $ 68,7 miljard.
  • 2 februari: 9 meest gebruikte social media in Nederland zijn WhatsApp (12,5 milj. gebruikers), Facebook (10,3 milj. gebruikers), YouTube (9,3 milj. gebruikers), Instagram (6,6 milj. gebruikers), LinkedIn (5 milj. gebruikers), Pinterest (4,2 milj. gebruikers), Twitter (3,5 milj. gebruikers), Snapchat (3,2 milj gebruikers) en TikTok (3 milj. gebruikers).
  • Daarnaast gebruikt meer dan 10% van de Nederlanders 15 jaar en ouder Telegram of Discord.
  • Google.com blijft de meest populaire website. Bezoekers spenderen dagelijks 15 minuten en 13 seconden.

2023

  • Er zijn 5,18 miljard internetgebruikers vanaf april 2023, wat overeenkomt met 64,6% van de wereldbevolking.
  • Bijna de helft van alle internetgebruikers woont in Azië – 765 miljoen mensen in China en 600 miljoen mensen in India gebruiken internet.
  • 7,5% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk heeft nog nooit internet gebruikt. Dit aantal neemt elk jaar met ongeveer 1% af.
  • Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd online, slechts 48% van de vrouwen is verbonden met internet, in vergelijking met 58% van de mannen.
  • Google.com is de meest populaire website op het internet. Bezoekers besteden gemiddeld 15 minuten en 13 seconden per dag aan het zoeken op de website.
  • Facebook is de meest populaire sociale netwerkwebsite vanaf mei 2021, met 2,80 miljard maandelijkse actieve gebruikers.
  • TikTok is het snelst groeiende sociale netwerk. Het is meer dan 2 miljard keer gedownload.
  • 97% van de mensen heeft toegang tot een mobiel datanetwerk (mobiele telefoonsignaal). 82% van de mensen woont binnen bereik van een snelle LTE of hoger signaal.
  • 37,9% van al het internetverkeer bestaat uit bots. De financiële sector is het belangrijkste doelwit voor botactiviteiten, gevolgd door onderwijs, overheid en gokken.
  • De online retailverkoop via e-commerce worden verwacht te groeien naar 740 miljard dollar in 2023.
  • Amazon is de toonaangevende e-commerce retailer in de Verenigde Staten en heeft 47% van de markt in handen. eBay staat op de tweede plaats met 6,1% marktaandeel, Walmart op de derde plaats met 4,6%, Apple op de vierde plaats met 3,8% en The Home Depot met 1,7%.
  • Amazon Web Services (AWS) is het grootste hostingbedrijf ter wereld. AWS heeft een marktaandeel van 47,8%, voor concurrenten zoals Microsoft Azure en Google Cloud Platform.
  • 40% van de top 10 miljoen sites op het web gebruiken WordPress. Er worden elke dag 100.000 websites gehackt. 90% van de gehackte websites draait een verouderde versie van WordPress.

Metaverse: van 2D naar 3D

De nieuwe naam Meta voor Facebook komt niet uit de lucht vallen. Hiermee wilt Facebook vroegtijdig een aandeel claimen in de nieuwe vorm van het internet: het metaverse. Dit is een mengsel van virtual reality (en augmented reality) met blockchain currency, en het bestaat al in allerlei vormen in online community games zoals World of Warcraft bijvoorbeeld. Je hebt een avatar waarin je andere mensen ontmoet, om te gamen, socialisen, winkelen of zaken te doen. Het enige verschil: alles gebeurt virtueel met een virtueel device, zoals een Occulus Quest.

Anders aan Metaverse moet het decentrale karakter zijn. Waar momenteel de Big Tech nu de dienst uitmaken over onze internetbeleving: Google, Amazon, Apple, Facebook  en Microsoft – moet het Metaverse straks open source plaatsvinden.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

3 Reacties
  • JurWhatsGebur schreef:

    DANKJEWEL nu ben ik al 2 bladzijdes verder met mij werkstuk

  • jip schreef:

    heel erg bedankt goeie informatie!

  • Anoniem schreef:

    thanks hier vind ik veel informatie voor mijn werkstuk!! 😉

  • Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *