Hobbystore als webshop: zo doe je dat

brand
Kunstenaar schildert staand met werk op achtergrond

Hobbystore als webshop: zo doe je dat

Misschien heb je er ook weleens serieus over nagedacht: geld verdienen met je hobby door bijvoorbeeld een webshopje op te zetten. Dat is ook helemaal geen gekke gedachte, want talloze Nederlanders gingen je al voor. Een eigen webshop hoeft helemaal niet veel tijd en geld te kosten, en het kan toch een leuke bijverdienste opleveren naast je normale inkomen. Als je zo’n webshop dan ook nog kunt combineren met je hobby, ben je natuurlijk al helemaal spekkoper.

Zeker vanwege de coronapandemie zijn er veel consumenten die overwegen een online winkel te openen. Bijverdienen met hobby’s of als kunstenaar klinkt romantisch, een gratis webshop beginnen is zo gedaan, maar let wel: het is wel aanpoten. Het geld komt niet vanzelf binnenstromen, net zoals bij je offline hobbywinkel of de knutselwinkel in de straat.

Van je hobby je bijverdienste maken

Hoe start je een webwinkel? Die vraag begint voor velen bij wat ze leuk vinden om te doen. Veel hobby’s lenen zich prima om te dienen als basis voor een leuke bijverdienste. Of je nu graag wollen sjaals maakt of elektronica repareert, je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaan webshops voor. Had je bijvoorbeeld al eens van Diamond Paintings gehoord? Zolang het maar creatief is, is er waarschijnlijk een markt voor en kun je jouw hobby ombouwen tot bijverdienste. Online knutselwinkels kunnen lucratief zijn, als je het maar zakelijk aanpakt. En dat begint met een goede start.

Hoe te beginnen met je webwinkel?

waar begin je met je hobbywinkel

Als je eenmaal hebt besloten eens te willen proberen geld te verdienen met je online hobbywinkel, begint het lastigste gedeelte: beginnen. Vraag jezelf allereerst af of je zelf een beetje handig bent met softwarepakketten en programmeren (of er tijd in wilt steken om het te leren). Is dat niet het geval, of wil je dit gewoon uitbesteden, dan zul je in het begin iets meer geld kwijt zijn aan het opzetten van je hobby webwinkel.

Welke van de twee situaties ook op jou van toepassing is, een webshopje opzetten hoeft niet veel geld en moeite te kosten. Kant-en-klare webshops zijn af te nemen bij legio online partijen die onbeperkt nazorg en service bieden. Je zit dan wel aan een abonnementje vast met terugkerende kosten – niet voor je webshop aanmaken maar voor het onderhoud en het regelen van het betalingsverkeer. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, want je gaat met je webshop immers ook weer geld verdienen. Je moet er alleen rekening meehouden met het berekenen van je prijzen zodat je voldoende marge overhoudt. Prijsstelling is één van de uitdagingen die je moet oplossen bij het starten van je webshop.

Je wordt ondernemer

Als je eenmaal je hobby webwinkel hebt gebouwd of hebt aangeschaft, besef dan dat je formeel ondernemer bent. Webwinkel starten = belasting afdragen. Ook al ga je maar één paar wollen sokken per maand verkopen, de Belastingdienst gaat je al snel als ondernemer zien als je via een online webshop geld verdient. Schrijf je dus in bij de KvK en zorg dat je aan je plichten voldoet: Algemene voorwaarden, een BTW-nummer op al je facturen, enzovoorts. Het is niet zo moeilijk, maar zorg dat je dit in één keer goed doet. Hier lees je onze tips om te starten als ondernemer.

Werken aan je passie

Na al die formaliteiten begint het leukste deel: aan de slag met je passie! Om maar voort te borduren op die Diamond Paintings: mensen gaan je hun favoriete foto’s opsturen zodat jij er een Eigen Foto Diamond Painting van kan maken, om maar een voorbeeld te noemen. Je bent dagelijks met je passie bezig, dus het ondernemen zal voor jou wellicht helemaal niet als werk voelen.

Wat jou als hobbyist-ondernemer zal onderscheiden, is dat je je klanten goed begrijpt – je bent immers je eigen doelgroep, want je verkoopt (de producten van) je eigen hobby – en dat je veel kennis van zaken hebt. Dat maakt een eenvoudig om service op maat te bieden, te zorgen voor een goed assortiment en een eerlijke prijs te vragen. Zo ga je ook meer verdienen. Webwinkel opzetten is eigenlijk een kwestie van een nieuwe hobby starten: online winkeltje spelen.

Maar komt er niet veel gedoe en administratie kijken bij het uitbaten van je eigen webshop? Soms zul je inderdaad klachten moeten oplossen en er gaat een boekhouding bijgehouden moeten worden. En ja, ook de belastingaangifte doe je niet voor je lol. Maar het overgrote deel van de tijd ben je met je hobby bezig, en als het goed is, maakt dat alles ruimschoots goed.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *