Je eigen winkeltje online? Webshop starten doe je zo

Een eigen webwinkel of webshop starten is in de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden. Niet alleen grote organisaties kiezen voor een online webshop. Ook kleinere eenmanszaken profiteren van de voordelen van een webshop. Zo ben je niet langer gebonden aan openingsuren, kun je als particulier je eigen winkel beginnen en ben je in controle over je eigen inkomen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die als hobby sieraden maken en deze willen verkopen. Dit kan weliswaar via een pagina op Facebook of Instagram, maar een webwinkel staat professioneler.
In dit artikel vertellen we je meer over het opstarten van een eigen winkeltje. Wat komt hierbij kijken? Met welke aspecten dien je rekening te houden? Hoe maak je je webwinkel winstgevend? Wist je dat je tegenwoordig uit kant-en-klare webwinkels kunt kiezen? Zo hoef je niet veel te investeren in het ontwerp van je eigen winkeltje.
Welk systeem ga jij gebruiken voor je webshop? Een eigen webshop beginnen is vrij eenvoudig.
Een online winkeltje beginnen kan op verschillende manieren. Je kunt een webwinkel huren, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Hierbij kun je uit verschillende lay-outs en betaalopties kiezen. Dit is ideaal voor hobbyisten die geen KVK-nummer hebben, maar wel een eigen winkeltje willen beginnen. Om een betaaloptie als iDEAL aan te kunnen bieden, heb je normaal namelijk een KVK-nummer nodig. Overigens is het aanvragen van een KVK-nummer wel noodzakelijk als je van je hobby je werk wilt maken. Je dient in dat geval ieder kwartaal je inkomsten op te geven aan de Belastingdienst.
Als alternatief voor het huren van een webwinkel, kun je ook een webwinkel op maat laten maken. Een veelgebruikt systeem is Magento, waarvoor je op internet tal van standaard lay-outs vindt. Deze lay-outs, vaak templates genoemd, kosten tussen de 50 en 100 dollar per stuk. Je kunt ze vervolgens je hele leven blijven gebruiken! Voor de webhosting en een domeinnaam betaal je jaarlijks zo’n 50 euro. Het kan verstandig zijn om de webwinkel door een specialist te laten installeren.
Dit zijn de zes dingen die je minimaal moet hebben om je eigen webshop te kunnen beginnen. Minimaal. Er komt nog een hele lading bovenop. In een normaal, groot bedrijf heb je voor alles een volledige afdeling, jij moet het zelf invullen. Dat zijn onder andere: magazijn (binnenkomende goederen, opslag, verzending van pakjes en goederen), online marketing (SEO, SEA, Display, branding, e-mail, contentmarketing, Facebook, Instagram, Tiktok… etc) administratie (inkoop en verkoop buiten Nederland, AOV-verzekering, pensioenopbouw, salarisadministratie, investeringen, etc), personeel (freelancers, platforms, inhuurkrachten, contracten, ww-verzekeringen, online recruitment, etc), relatiebeheer (leveranciers, belangrijke klanten, affiliate marketing, platforms zoals bol.com en Amazon, ondernemersverenigingen, gemeente). Je weet nooit genoeg. De belangrijkste les om als ondernemer te leren? Weet wanneer je iets uit handen kunt geven. Zodat jij je kunt richten op datgene waar je goed in bent en leuk vindt.
Een eigen webshop beginnnen doe je het best aan de hand van een businessplan.
Wanneer je een eigen webwinkel start, dien je op verschillende aspecten te letten. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mensen met een webwinkel. Dit maakt het lastig om je eigen webwinkel direct goed te positioneren. Hoe trek je potentiële klanten naar je webwinkel? Op welke manier onderscheid je je van anderen? En hoe verleid je je bezoekers tot een aankoop? Het is verstandig om vooraf een duidelijk plan te maken. In dit plan beschrijf je welke producten je aanbiedt, wie je doelgroep is en hoe je marketingcampagnes op gaat zetten. Marketing betekent simpelweg: je product naar de markt brengen. Dit maakt het makkelijker om een succesvolle webwinkel te ontwikkelen waarmee je aansluit bij je klanten! Bovenal is het belangrijk om klein te beginnen, maar groot te denken.
Er is zoveel meer te vertellen. Geef in je reactie onderaan: wat zou je nog willen weten?
Wie een eigen webshop wil starten, loopt er al snel tegen aan: zakelijk een pakket…
Ieder zichzelf respecterend bedrijf van enige omvang heeft een eigen huisstijl. Een huisstijl bestaat niet…
Een foto vertelt meer dan 1000 woorden. Met prikkelende bedrijfsfoto’s verleid je werkzoekenden en zorg…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie:
1 reactie. Reactie plaatsen
Voor beginners lijkt het me erg hoog gegrepen om Magento te gaan gebruiken. Er zijn tal van kant en klare oplossingen om zonder technische kennis een webshop te starten.