Google Rankings verhogen met PageRank, Trustrank en MozRank – 17 tips

Voor Google werken links als een verkiezing: een dofollow link van een gerelateerde website naar jouw website is een stem. Hoe meer stemmen, hoe hoger je in Google komt. Maar niet alle links zijn gelijk en daarvoor zijn er een aantal rankings: Pagerank, Trustrank en MozRank. We bekijken hoe je deze rankings kan verhogen en het effect op Google’s zoekresultaten.
Ter opfrissing de rankings nog even uitgelegd:
Voor het tonen van rankings (linkmetrics) heb je een hulpmiddel nodig in de vorm van een site of een toolbar. SeoMastering geeft een goede vergelijking van PageRank, Real Pagerank en TrustRank. PageRank wordt namelijk niet meer vernieuwd door Google sinds 2013, dus daarom is het algoritgme nagebootst voor een zogeheten ‘Real PageRank’. Deze wordt door SeoMastering mooi vergeleken met de TrustRank. In de gratis Moz Toolbar voor Chrome krijg je de MozRank te zien (naast PA, Page Authority en DA, Domain Authority) door te klikken op Page Analysis en daarna Link Metrics. Voor Amsterdam.nl bijvoorbeeld:
Real PageRank, TrustRank en Google Page Rank via SeoMastering:
MozRank via Moz Toolbar:
Dus Amsterdam.nl heeft een Google PageRank van 6, Real PageRank van 7,48, TrustRank van 8,45 en een MozRank van 6,34. Nu is Amsterdam.nl eigenlijk een slecht voorbeeld ondanks de mooie cijfers: iedereen weet welke site een gemeente zal hebben. Je hebt geen Google nodig als gebruiker (ookal wordt het wél veelgebruikt) en geen SEO als gemeente. Maar wat als je wel een site hebt die je hoger wil krijgen in Google? Welke inzichten geven deze linkmetrics?
Wil je je Google PageRank verhogen dan gaat het vooral om het verkrijgen van links. Met name van pagina’s die zelf een hoge PageRank hebben en die niet zo veel linken naar andere pagina’s.
Google creëerde TrustRank om spammy en onbetrouwbare sites te weren. Want bovenstaande zes tips kunnen ook door bar slechte websites worden toegepast. Google’s Penguin update – waardoor Google ook kijkt naar het backlinkprofiel – was vooral bedoeld om te filteren in betrouwbaarheid. Het backlinkprofiel is het totaal aan inkomende links, en kijkt naar de domeinen, pagina’s en ankerteksten waarop de links binnenkomen. De nadruk ligt op betrouwbaarheid, niet op het wel of niet vaak terugkomen van keywords. Zo creëer je vertrouwen:
Wat kan MozRank – nota bene niet eens van Google zelf – daar nog aan toevoegen? MozRank wordt überhaupt geüpdated dan PageRank en is ook nauwkeuriger dan PageRank. MozRank is de nieuwe PageRank, want het focust ook op de linkpopulariteit en kijkt naar de kwantiteit van de links en de MozRank die ze doorgeven. De 6 tips voor PageRank werken daarom ook voor het verhogen van je MozRank.
De laatste tip is de beste en geldt voor alle soorten rankings: zorg voor kwalitatieve content die altijd actueel is. Amerikanen noemen dat ‘evergreen’: altijd vers. Dat kan een universeel onderwerp zijn als: mensen, psychologie, huisdieren, netwerken, gedrag, hobby’s, sport, activiteiten. Of dat doe je door je beste artikelen elk jaar door te nemen en aan te passen waar nodig. Kwalitatieve, actuele artikelen krijgen relevante links in kwantiteit én kwaliteit.
Dit artikel stond eerder op MarketSun.com; dat label is opgeheven per 1 mei 2017;
Een vraag die ik geregeld krijg: hoe geef je iemand toegang tot Google Analytics? En…
Matt Cutts werkt als hoofd van het Google webspam team. Hij beantwoord regelmatig vragen van…
Iedere webmaster weet ondertussen wel dat linkbuilding van vitaal belang is voor het vindbaar maken van een…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: