Zingeving in digitaal werk vinden

brand

Vandaag de dag wordt het werk dat we doen steeds meer digitaal. Alles moet beter, sneller en efficiënter. Waar er vroeger enkel beroepen bestonden zoals bakker, bouwvakker of dokter, krijg je nu steeds meer te maken met minder tastbare functies. Van online content marketeer tot A.I.-experts, bij deze werkzaamheden heb je simpelweg een minder duidelijk beeld van wat deze precies inhouden, laat staan of ze ook echt wat bijdragen voor mensen zoals jij en ik. Een bakker maakt brood, een bouwbakker bouwt huizen en een dokter maakt mensen beter. Maar wat dragen de mensen die digitaal werk doen nou echt bij aan de wereld?  

De digitale wereld beweegt met een snelheid die soms niet te overzien valt. Wat vandaag als normaal wordt beschouwd, kan morgen alweer achterhaald zijn. Mensen krijgen per dag onwijs veel content voorgeschoteld. Dit zorgt ervoor dat het werk dat jij doet wellicht alweer met één klik vergeten is. Hoe zorg je er nou voor dat hetgeen waar jij mee bezig bent juist wél blijft hangen? Wat is de zingeving van digitaal werk als mensen het toch weer direct vergeten? 

Digitaal werk en reizen combineren

Als digitale nomade heb ik de wereld rondgereisd en kunnen leven op schitterende plekken. Een laptop en een internetverbinding was het enige dat ik nodig had om mijn werk te kunnen uitvoeren. Een dagje werken op het strand, in een cafeetje of zelfs in de trein… alles was mogelijk. Ideaal toch zou je denken? Nou… ja en nee. Het feit dat je zelf kunt bepalen waar je gaat en staat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Wil je een dagje niet werken? Geen probleem, dan doe je morgen twee keer zoveel en er is daarmee niemand die jij lastigvalt. Hetgeen dat ontbreekt bij dit soort werk is het fysieke en menselijke aspect. Waar je bij een ‘normale baan’ omgeven bent door mensen waarmee je kunt sparren over nieuwe ideeën of simpelweg kunt ouwehoeren over de voetbaluitslagen van het afgelopen weekend, geven een “sense of belonging”. Dit gevoel krijg je in veel mindere mate wanneer je je werk digitaal uitvoert. Tuurlijk, een gesprek via FaceTime of een complimentje over de mail is leuk, maar het komt niet in de buurt van een fysieke baan, waar je omgeven bent door andere mensen. 

Ikigai

Hoe heb ik mijn zingeving in digitaal werk dan gevonden? Om eerlijk te zijn ben ik nog steeds zoekende, maar er is een bepaalde overtuiging waar ik onlangs in aanraking mee ben gekomen die mij helpt om het allemaal in de juiste context te plaatsen. Ik refereer hier naar het Japanse concept ‘Ikigai’: ‘een reden voor je bestaan’. Klinkt vaag, snap ik… dus laten we het een beetje onderverdelen.  

zingeving digitaal werk Jouw persoonlijke Ikigai staat voor datgene waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald kunt worden en wat de wereld nodig heeft. Voer jij een beroep uit waarbij je deze vier elementen allemaal kunt afvinken? Awesome! Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk jouw Ikigai gevonden en ben je gelukkig met hetgeen dat je doet.  

Op zoek naar jezelf

Als ik voor mezelf mag spreken, dan weet ik waar ik goed in ben en waar je betaald voor kunt worden. Ik ben comfortabel, maar ervaar een gevoel van leegheid. Deze leegheid wordt dus door twee dingen gevoed; het niet zeker weten waar ik precies van houd en de twijfel of hetgeen dat ik doe ook iets is waar de rest van ons wat aan heeft. 

Het feit dat ik nog niet alles weet vind ik oké. Ik zal blijven zoeken naar de antwoorden op de vragen die ik heb. Dankbaarheid is het woord dat als eerste in mij opkomt als ik denk aan het werk dat ik doe. Ik ben blij dat ik mezelf op deze manier kan onderhouden en hierdoor de kans heb gekregen om geweldige plekken op onze aarde te kunnen zien. De volgende stap is het vinden van datgene waar ik van houd en hetgeen dat de wereld nodig heeft, want als iedereen dit zou doen, dan zou dit een mooiere plek voor ons allen kunnen worden om te leven.

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *