10 Online consumententrends voor 2017

2017 brengt hoop. Dat het soms toch anders voelt, vertelt veel over ons venster op de wereld. Een op de drie mensen ziet hun sociale netwerk als primaire nieuwsbron. Dat maakt van nepnieuws op sociale media het probleem van nu in het communicatietijdpertelek: we moeten een scherper beeld krijgen. Ook dit jaar toename in alles online, met de mobiel als afstandsbediening van onze digitale leven. Hier volgen de 10 online consumententrends voor 2017.
Let op! Dit is voor 2017. Lees nu de online consumententrends 2018 deel 1: De online stand van zaken in Nederland. |
Nieuwe technieken zoals AI, IoT, virtual en augmented reality zijn géén consumententrend an sich, hooguit een nerd-trend. Het gaat om het aanbod dat er mee wordt gecreëerd en hoe de consument erop reageert. Zoals het succes van Pokémon GO, de groei in apps voor je cv-verwarming en de ontwikkeling van AI assistenten zoals Siri en Google Assistant. Zonder consumentenvraag blijft het een oplossing op zoek naar een probleem, zoals 3D-printen. Vooruitgang gaat met horten en stoten, waarbij oplossingen soms te vroeg komen (WebTV in 1996 bijvoorbeeld) en aloude problemen nog steeds niet opgelost zijn (armoede en honger hadden allang de wereld uit kunnen zijn). Maar we komen er wel. Kijk maar naar dit filmpje uit 1993 van AT&T met als slogan You Will en vergelijk het met vandaag de dag:
Kort gezegd: nieuw consumentengedrag. En dat is interessant voor bedrijven. Technologische ontwikkelingen zorgen voor innovatie en daarmee voor nieuw aanbod. Dat aanbod wordt steeds goedkoper en beter, waardoor het speelveld continu verschuift en consumenten zich anders gaan gedragen. Zo zorgt 4G-internet ervoor dat je als bedrijf meer met video moet doen. En omdat bijna alle consumententrends online gebeuren, focus dit artikel zich op de online consumententrends van 2017, en de gevolgen voor communicatie en marketing vanuit bedrijven.
Wanneer je alleen het nieuws volgt, mis je de trends. Kranten en nieuwssites vertellen doorgaans wat er op korte termijn is gebeurd, maar niet over de trends op lange termijn. Terwijl die constante stroom aan nieuws wel je wereldbeeld vormt. Nieuws geeft je het idee dat het niet zo best in de wereld gaat: oorlog in Syrië en de Oekraïne, een nieuwe wapenwedloop tussen Amerika en Rusland en natuurrampen wereldwijd. Die zaken zijn geenszins te bagatelliseren, maar laat ze zeker niet je wereldbeeld bepalen. Want dan mis je het grote plaatje voor de rest van de wereld:
Cijfers die je wereldbeeld positiever maken
Iemand die deze cijfers het beste kan uitleggen, is Hans Rosling, een arts, epidemioloog, TED-spreker en door de bladen Time en Foreign Policy bestempeld tot één van de 100 meest invloedrijke personen. In zijn presentaties legt hij uit dat wereldwijd inkomens zijn gestegen, het aantal kinderen niet meer toeneemt, kindersterfte afneemt en de gemiddelde levensduur ook toeneemt.
Ook in Nederland gaat het beter
Wederom: hiermee wil ik niet de aanwezige problemen bagatelliseren, maar onderbouwen dat de grote lijn positiever is dan dat je uit de krant zou halen.
Deze trend kun je samenvatten met de zin: Nederlanders zijn meer online op alle vlakken. Hieronder volgt een verzameling cijfertjes over het online consumentengedrag ter onderbouwing (spring gerust alvast naar de volgende trend als je dit wel geloofd!)
Bron: CBS
Aardig weetje ook al duurt het nog vijf jaar: SpaceX, het bedrijf van Elon Musk is bezig met het opzetten van een supersnel wereldwijd internet met 4400 satellieten. Denk aan 1GB per seconde.
Dankzij globalisatie beleven we steeds meer zaken gezamenlijk als wereld. Memes spelen direct in op nieuws, nieuwe media en ophef. Maar we zien zaken niet altijd hetzelfde. Polarisatie is toegenomen niet alleen onder invloed van de bankencrisis, maar ook door de toename van social media. Kijk maar naar je Facebook tijdlijn: we delen steeds minder persoonlijk nieuws, en steeds meer filmpjes, memes, nieuwslinks of oude herinneringen (netjes aangereikt door Facebook). Voor één op de drie consumenten is hun sociale netwerk hun primaire nieuwsbron geworden. En nu is nepnieuws een ding geworden.
Mijn observaties voor de media in 2017:
Is een eerlijke man met een slechte reputatie blijer dan een oneerlijke man waarvan iedereen denkt dat hij goed is? Nee, ik heb het niet over Trump. Die vraag stelt en beantwoordt niet alleen Plato in zijn boek De Republiek, maar ook Haidt. Zijn wetenschappelijk antwoord: nee. Reputatie is belangrijker voor ons welbevinden dan waarheid. Geen wonder dat nepnieuws dankzij social media zulk vrij spel heeft gekregen. Maar nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot zekere hoogte zijn beïnvloedt doordat mensen last minute onjuiste informatie lazen, staat nepnieuws hoog op de agenda. Vooral bij Facebook.
Facebook ontkent dat het bedrijf veel invloed heeft gehad op de verkiezingen. Maar toch worden de volgende acties door Facebook ondernomen om nepnieuws te voorkomen:
Nepnieuws is een enorm probleem voor Facebook, dat Twitter oprichter Ev Williams helder maakte met deze screenshot van Zuckerberg ’s Facebookpost van 18 november over het bestrijden van nepnieuws:
De twee gesponsorde berichten rechts zijn allebei nep. Ouch, Mark. De beste duiding van het probleem van het nepnieuws vond ik in deze quote van Denzel Washington: “If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read the newspaper, you are misinformed.”
PS. Wellicht heeft Zuckerberg zich toch gerealiseerd hoe veel impact zijn bedrijf heeft: hij gedraagt zich nu als een presidentskandidaat.
Techniek loopt voorop in de ontwikkeling van trends. In de volgende twee filmpjes zie je de toekomst van manipulatie en nepnieuws: digitaal gecreëerde audio en gezichten. Met Adobe MAX 2016 kun je een gesproken tekst uitbreiden door extra tekst bij te typen: je hoort iemand iets zeggen wat hij nog nooit heeft gezegd (spring naar 01.54).
In 2016 kwam er Face2Face, waarmee je het gezicht van iemand scant en vervolgens digitaal aanstuurt met je eigen gezicht. In de link zie je o.a. een demo met het gezicht van Bush en Poetin, wat direct de politieke implicaties weergeeft. Voor nu blijft het beperkt bij films, zodat we 28 jaar later nieuwe beelden van Tarkin en Princess Leia zien in Rogue One (gespeeld door Ingvild Deila). In de film was het (nu nog) te zien dat Tarkin en Leia digitaal bewerkt waren. Maar straks?
Dus hoe bepaal je nu wat waar en onwaar is? Hoe leg je de nuance met een persoonlijke mening of een unieke invalshoek? Die vragen hielden mij persoonlijk al voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen bezig. Het is in feite het eeuwenoude Two Generals’ Problem, een gedachtenexperiment waarbij zonder eenduidigheid de belegering van een stad faalt.
Een mogelijke oplossing is volgens mij blockchaintechnologie: een peer-to-peernetwerk waarin gegevens worden vastgelegd en vergeleken. Komt een gegeven overeen, dan wordt het bestempeld als algemene waarheid. Is er verschil, dan is er sprake van een kleuring in de berichtgeving.
Het online koopgedrag. Natuurlijk kopen we in 2017 meer online:
Verrassend is echter:
Ik had vroegâh weinig moeilijkheden met het typen van een sms’je op mijn Nokia telefoon. Vandaag de dag frustreren de kleine knoppen en bijzondere autocorrect-suggesties mij zodanig, dat ik steeds vaker maar praat tegen mijn mobiel. En daar ben ik niet de enige in volgens Google.
Zoals SEO-specialist Ompro toelichtte in de SEO trends 2017:
We stellen dus vragen aan Google. En dat betekent dat websites en blogs die de vraag stellen én duidelijk beantwoorden, voorkeur krijgen van Google (onder andere als featured snippet). Met de inzet van zelflerende AI (RankBrain) extraheert Google steeds beter vragen.
MOZ voegt hier nog aan toe:
Steeds meer huishoudelijke apparaten luisteren naar ons, voor het vinden van informatie, het voorlezen van audioboeken, het besturen van verlichting, het afspelen van muziek en het doen van een bestelling. De zesjarige Brooke Neitzel uit Dallas bestelde via haar Amazon Echo met Alexa-software een poppenhuis en twee kilo koekjes. Een grappig nieuwsbericht, waardoor een lokaal nieuwsstation er aandacht aanbesteedde en de presentator in de uitzending de volgende uitspraak deed: “I love the little girl, saying ‘Alexa ordered me a dollhouse’“. Waardoor de Amazon Echo’s bij alle tv-kijkers thuis massaal bestellingen plaatsten. Misschien handig om dat automatisch bestellen standaard maar uit te zetten.
Volgens het tijdsbestedingsonderzoek Media:Tijd kijken we gemiddeld nu per dag 2 uur en 24 minuten tv, vergeleken met 2 uur en 31 minuten in 2013. We kijken meer video online. Ultra HD is langzaam in opkomst, met wereldwijd 6 miljoen UHD televisies verkocht per april 2016, en voetbalwedstrijden van Premier Leagues uitgezonden in HD.
Dit soort mooie 360 filmpjes gaan we veel meer zien:
Facebook wordt steeds meer visueel, en bracht recent naar buiten dat filmpjes van 90 seconden of langer na 20 seconden een reclameboodschap kunnen krijgen. 360 graden video’s komen ook beschikbaar voor Facebook Live, met Live 360. Bedrijven worden met 135 procent meer organisch bereik dan foto’s gestimuleerd om video’s op Facebook te plaatsen. Volgens Facebook keken we in 2016 gemiddeld 8 video’s per dag, let wel: dat is al vanaf 3 seconden kijken. En standaard begint een video te spelen in je tijdlijn. Het filteren van al die video’s levert momenteel wel psychische schade op aan het Facebook-moderatieteam, dat voor een minimumloon onze tijdlijn vrijwaart van schokkende video’s.
Geen trends lijstje zonder gadgets en nieuwste producten natuurlijk:
En Pokémon Go was hét succes van 2016. Waarom eigenlijk? Zomer + expertise van oprichter John Hanke + legacy van Pokémon. En het is al weer lang voorbij, maar voor een korte periode kon je pubers (of eigenlijk 25+ers) in je achtertuin vinden op jacht naar Charmander of Bulbasaur, kregen ziekenhuizen extra waarschuwingsbordjes en werd Kijkduin de Pokémon-hoofdstad van Nederland (kregen ze spijt van natuurlijk). Als plotseling rage bewijst het vooral de potentie van augmented reality: interactie met digitale content op bijzondere locaties. Dit jaar zou het dus niet zo gek zijn om iets van Star Wars of Marvel (allebei Disney) te verwachten bijvoorbeeld, waarbij de interactie natuurlijk heel anders zal zijn.
Om eerlijk te zijn: we zitten niet te wachten op nieuwe dure (half getest want continue iteraties) gadgets. Wat jij en ik willen is een mobiel met een batterij die langer dan een dag meegaat. Zoals de oude Nokia’s inderdaad.
In bijna 60 landen is zonne-energie de goedkoopste vorm van energie (precies zoals voorspeld in de online consumententrends van 2015). Energie bewaren is nog wel een dingetje, maar Elon Musk (ja hij wéér!) heeft daar ook al een oplossing voor. Ook Bill Gates en Jack Ma (Van Alibaba? Dat Chinese Amazon?) steken gezamenlijk 1 miljard in het investeringsfonds ‘Breakthrough Energy Ventures’, gericht op startups die in potentieel minimaal een halve gigaton aan broeikasgassen terugdringen. Voor consumenten zal deze mondiale trend vooral gaan over investeren (crowdfunding in een windmolen bijvoorbeeld) of afwachten en niks doen, omdat de innovaties sneller gaan dan de investeringstijd. Ook een belangrijke trend in 2017: in Amerika is nu 1 op iedere 100 verkochte auto’s een elektrische auto.
Energieneutraal bouwen en apparaten die zichzelf opladen zal de nieuwe standaard worden, waardoor geleidelijk aan energie net zo vrij beschikbaar zal komen als zuurstof. Ik zie het vooral als een component van de trend going off the grid: waarbij mensen zelfvoorzienend en lokaal willen leven, als tegenhanger voor een scheef vergroeide globalisatie waarbij iets weggooien en nieuw kopen goedkoper is dan het maken. Of het laten bezorgen van een Apple-kabeltje uit Hong Kong met koerier goedkoper is dan hier in het warenhuis. Het is ook een zoeken naar een nieuwe organisatievorm. Ik heb zelfs het idee aangehoord dat crowdfunding en –sourcing uiteindelijk de regering overbodig kan maken. Het initiatief Geenpeil – waarbij de leden per onderwerp het standpunt bepalen van de Kamerleden – is daar een eerste vorm toe.
De elektrische auto’s van Tesla hebben ook de software om zelfstandig te rijden en het rijden te ondersteunen. Hoe dat precies werkt, zie je in dit dashboard filmpje, waarin de auto plotseling remt omdat het verderop op de A2 een ongeluk ziet gebeuren:
Volgens Tesla rijdt de zelfrijdende auto nu al veiliger dan een mens. Maar de introductie en acceptatie van zelfrijdende auto’s is niet alleen een ongevallen rekensommetje: het zal ook compleet nieuwe vraagstukken met zich meebrengen voor verkeerswetten, parkeren, verzekeringen, wegen en zelfs wegsignalering. Verandering in circulaire bewegingen. Volgens een schatting van The New York Times zal 75 procent van al het verkeer in 2040 zelfrijdend zijn. De rol van chauffeurs wordt ook anders: voor de zelfrijdende vrachtwagens van Uber is de chauffeur de loods die de vrachtwagen door dichtbevolkt gebied en steden leidt. Ik verwacht op den duur dat zelfrijdende auto’s ervoor zorgen dat het hebben van een auto steeds minder aantrekkelijk wordt, omdat je heel gemakkelijk een rit boekt (zoals Uber nu al) tegen steeds lagere kosten. Ook het vervoer van vracht zal straks via marktwerking gaan. Hebben wordt delen (haakt prima in op de minimalisatietrend en ontspullen). Verder zijn er legio prototypes voor vliegende auto’s, maar vooralsnog is er nergens productie. Jammer.
Het gehele internet in 1971 door Paul Newbury. Lekker overzichtelijk nog!
Net als gadgets en energie is ook data een terugkerende trend, of eigenlijk het gebruik én de misbruik ervan:
Is er ook positief nieuws? Ja, de komst van General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU. Bedrijven en organisaties worden verplicht om databescherming mee te nemen in de ontwikkeling van bedrijfsprocessen en privacyinstellingen standaard op hoog te zetten. Privacy by design, met ook krachtige financiële dwangmiddelen.
AI is een spectrum waarbij we als consument al enige tijd de beginvormen onbewust gebruiken. Wouter Vink van Google vertelt: “Wat je niet direct ziet aan de producten van Google is dat algoritmes worden geoptimaliseerd door AI. In elk product introduceren we nu AI, zodat onze engineers zich kunnen focussen op andere dingen.” Wanneer je zoekt op Google, gebruikt Google een AI genaamd RankBrain om jouw zoekactie beter begrijpen. AI is met name geschikt om patronen te herkennen in een zee van informatie.
Dus hoe loopt de ontwikkeling van AI en wat gaan we daarvan merken? Een opsomming van de laatste AI trends en nieuws:
Kleine verbeteringen die ons leven beter maken met grote gevolgen. We WhatsAppen in plaats van sms’en, we gebruiken Google Maps in plaats van Tom Tom en we sturen een Facebookbericht in plaats van een felicitatiekaartje. AI zal precies hetzelfde voor ons doen, ten koste van de telecombedrijven, navigatiebedrijven en postbedrijven van deze wereld. En dat interesseert ons niks: vraag het maar aan je lokale winkelier, kruidenier of groenteboer. Als die er nog zijn.
We zullen in 2017 van steeds meer AI toepassingen horen die bepaalde banen overbodig maken. Mensen die daaraan twijfelen zijn als twee paarden die de rol van de auto bespreken: het zal onze tijd wel duren. Maar in de tussentijd zie je geen paard meer op straat. AI zal een nieuwe industriële revolutie veroorzaken: de vierde, na stoom, elektriciteit en computers. Volgens het World Economic Forum zullen er in 2020 zo’n 5 miljoen banen zijn overgenomen en Forrester stelt zelfs dat in 2021 zo’n 6 procent van de Amerikaanse banen zal zijn overgenomen. Er komen ook weer nieuwe banen bij natuurlijk, zoals data analyst, AI trainer en domotica adviseur. Wiskunde wordt een waardevol schoolvak. Kortom: wees scherp in je beroepskeuzes.
Ook 2017 wordt een interessant jaar. Al is het maar omdat Twitterkoning Trump op 20 januari president wordt. Dat brengt nog lange tijd onzekerheid en politieke uitdagingen, hoe het zich ook zal verder ontpoppen. Nederland is zelf aan de beurt op 15 maart. Kun je als bedrijf bepaalde zekerheden bieden aan consumenten, dan levert je dat zeker waardevolle klantenbinding op. Bouw aan je reputatie als bedrijf en wees gereed om snel en adequaat te reageren. Mobiel is een must tegenwoordig. Blijf op de hoogte van technologische ontwikkelingen en neem geregeld de tijd om eens na te denken over de toekomst van je toko. Investeer pas wanneer je consumenten ziet bewegen. En boven alles: blijf positief. Het gaat beter dan je in de krant leest.
Thomas Lapperre
Bloeise
Mis je een specifieke trend of heb je een vraag? Neem gerust contact op!
Let op! Dit is voor 2017. Lees nu de online consumententrends 2018 deel 1: De online stand van zaken in Nederland. |
Een vraag die ik geregeld krijg: hoe geef je iemand toegang tot Google Analytics? En…
Google bekijkt aan het begin van elk jaar welke trends ze verwachten die belangrijk zullen…
Recruiters herkennen het wel: een nieuwe vacature komt online. Je denkt als recruiter: “Deze vacature…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: