Eigen bedrijf starten vanuit huis – CHECKLIST

brand
eigen bedrijf starten vanuit huis

Eigen bedrijf starten vanuit huis – CHECKLIST

Het is lang niet zo rustig geweest bij de Kamer van Koophandel als in de afgelopen maanden. Weinig Nederlanders nemen gedurende de coronacrisis het besluit om een eigen onderneming te starten, terwijl ze dat wellicht eigenlijk wel heel graag zouden willen. Dat is jammer, want een eigen onderneming starten kan ook ‘gewoon’ vanuit huis. Sterker nog, geheel vanuit huis werken brengt niet alleen beperkingen, maar juist ook extra uitdagingen en dus kansen met zich mee. Maar waar moet je starten? En waar let je op? Wat moet je beter of extra doen, nu je jouw onderneming volledig vanuit huis gaat starten? Een checklist in vijf stappen.

De basisbeginselen van een eigen bedrijf

Een zakelijke bankrekening fixen, je bedrijfsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een domeinnaam claimen; sommige dingen zijn exact hetzelfde, thuiswerken of niet thuiswerken. De basisbeginselen van het starten van je eigen bedrijf zijn dan ook eigenlijk ongewijzigd. Hier hoort ook bij: vanaf dag één je administratie en boekhouding op orde brengen en houden. Daarmee doe je de ondernemer in jezelf een groot plezier.

De thuiswerkplek optimaal inrichten

thuiswerkplek inrichten

Waar je voorheen wellicht op zoek ging naar een kantoorruimte of een shared office oplossing, is het in de huidige situatie van belang om een kwalitatief hoogwaardige thuiswerkplek in te richten. En dan hebben we het niet alleen over een mooi bureau met goede verlichting en een comfortabele stoel, maar ook over de apparatuur en connectiviteit die je nodig gaat hebben.

Wat voor onderneming je ook gaat starten, je zult sowieso een goede desktop of laptop nodig hebben. Doe jezelf een plezier en ga voor een oplossing waarmee je op twee grote schermen tegelijk kunt werken. Dat is vooral handig tijdens videoconferences met klanten of leveranciers, waarbij je één scherm gebruikt voor de conference call en de andere kunt gebruiken om ondertussen andere informatie op te zoeken.

Ook iets om over na te denken: heb je een goede printoplossing nodig? Zo ja, bepaal dan van tevoren hoeveel je gaat printen en hoeveel je dat gaat kosten aan cartridges of toners. Goedkope printers zijn leuk, maar kosten vaak op lange termijn veel geld per pagina. Duurdere printers zijn een investering, maar printen wel relatief goedkoop.

Minstens net zo belangrijk: zorg voor een goede internetverbinding en bepaal of je een zakelijke (vaste) telefoonlijn wilt. Het kan enkele weken duren voordat zo’n verbinding gaat werken, dus regel dit tijdig en bespaar er niet op. Internet is één van die zaken waarvan je wilt dat het altijd probleemloos werkt, vooral als je volledig vanuit huis onderneemt.

De digitale werkplek: wat heb je precies nodig?

Digitale werkplek - software - Office 365

Leuk, zo’n werkplek, maar zonder software kom je nergens. De no-brainer is een abonnement op Office 365. Daarmee kun je altijd gebruik maken van de laatste versies van Excel, Word en Outlook.

Waarschijnlijk zit er bij je domeinnaam ook een optie om een eigen e-mailadres te nemen. Die kun je via Outlook gebruiken, maar je zou ook bijvoorbeeld zakelijk Gmail kunnen overwegen. Zo zijn er nog meer online tools (zoals Dropbox als je grote bestanden wilt kunnen uitwisselen met klanten of zakelijke relaties) die het overwegen waard zijn. De meeste worden pas echt waardevol voor zakelijk gebruik als je een zakelijk abonnement afsluit. Bekijk goed wat je nodig hebt en regel dit allemaal in één keer. Facturen goed bewaren!

Speciale aandacht moet uitgaan naar de vraag of je boekhoudsoftware wilt gebruiken of het handmatig wilt doen in bijvoorbeeld Excel. Later switchen kost onnodig tijd, dus bepaal dit vooraf. Soms kan je bank helpen met inlichtingen en ondersteuning.

De online aanwezigheid: waar kunnen klanten contact opnemen?

Online aanwezigheid - contact opnemen

Je bedrijf is gestart, je werkplek is up & running en je bent klaar om je eerste klant te helpen. Toch gaat de telefoon nog niet. Tijd om je online aanwezigheid te fixen!

Je had je eigen domein al geclaimd, maar dat moet natuurlijk nog een professionele website op gebouwd worden. Dat kun je zelf doen, bijvoorbeeld via WordPress (met WooCommerce erbij als je een webshop wilt starten), maar je kunt het ook uitbesteden aan een professioneel bureau. Houd dan wel rekening met serieuze kosten.

Naast je eigen website, is het verstandig ook je LinkedIn op orde te brengen en andere sociale media accounts aan te maken, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Wellicht nog wel belangrijker is je Google Business account, waarmee jouw bedrijf vindbaar wordt via Google Maps. Zorg voor complete contactinformatie, zodat mensen je eenvoudig kunnen bereiken vanuit de zoekmachine en niet eerst naar je site hoeven om je telefoonnummer op te zoeken.

De online vindbaarheid: hoe vinden potentiële klanten jou?

Vindbaarheid Google - wat is SEO

Leuk dat je online aanwezig bent; dat maakt je nog niet eenvoudig vindbaar. Daarvoor is SEO het toverwoord. Maar wat is SEO? Kort gezegd komt het erop neer dat je er middels SEO voor kunt zorgen dat je meer traffic naar jouw site en social media accounts krijgt en dat deze traffic ook past bij je doelgroep.

Online zijn wagonladingen informatie over SEO te vinden, maar wat je van tevoren moet weten is dat je SEO er niet even snel af en toe bij doet. Het is iets wat je moet verweven in je website en communicatie, altijd en continu, anders werkt het niet goed. Heb je een bureau in de arm genomen om je website te fixen? Dan hebben zij ongetwijfeld een SEO-professional in dienst om je hiermee te helpen.

De social media strategie: de tweede bron van bezoekers

Social media strategie

Interactie met klanten is één van de belangrijkste speerpunten die je als ondernemer zou moeten hebben. Of het nu gaat om prospects, klachten, vragen of bestaande klanten even vragen of alles naar wens was; veel in contact zijn, heeft altijd een positieve uitwerking op je bedrijf.

De moderne manier van continu klantcontact is een actieve social media strategie. Je klanten zijn continu online en dan met name op platformen als Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter. Als je je daar weet te onderscheiden, is dat een vliegwiel voor je marketingstrategie. Voordat je een profiel aanmaakt, kijk eerst of je klanten en concurrenten er wel zitten. Fish where the fish are.

De contentstrategie: een verhaal dat hout snijdt

Contentstrategie

Al je marketingactiviteiten en online zichtbaarheid gaan klanten – als het goed is – hoofdzakelijk naar je website leiden. Die moet dan ook goed onderhouden worden en continu van frisse content worden voorzien. Klanten moeten een reden hebben om terug te blijven keren op je site. Daarvoor is een weldoordachte contentmarketingstrategie onontbeerlijk, die idealiter vlekkeloos samengaat met je social media strategie. Onthoud: een website die je nooit vernieuwt, bloedt uiteindelijk dood. Neem desnoods een cursus zakelijk bloggen, maar zorg ervoor dat de content op je website continu wordt vernieuwd.

Zo start je je eigen bedrijf uit huis

eigen bedrijf vanuit starten en groeien

Met deze checklist start je je eigen bedrijf vanuit huis. Uiteraard behoeft iedere stap uit de checklist zijn eigen uitwerking en daar gaat tijd – veel tijd – in zitten. Het belangrijkste is dat je je realiseert dat je eigen bedrijf starten vanuit je eigen huis prima mogelijk is.

In alle gevallen geldt: doe waar je je goed bij voelt en durf dat bedrijf te starten, als jij denkt dat je waarde kunt toevoegen aan jouw branche. Als jij iets beheerst waarvoor consumenten of zakelijke partijen voor zouden willen betalen, laat dan de thuiswerk-‘plicht’ je niet uit het veld slaan. Juist in deze tijd hebben we moedige ondernemers nodig die elke dag willen investeren in de opbouw van hun verse bedrijf.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *