Influencer marketing: waarom, hoe en wat?

Het woord influencer komt nog niet voor in de Nederlandse woordenlijst van Microsoft Word. Dit geeft aan dat dit principe nog relatief nieuw is. Steeds meer organisaties kiezen voor influencers om hun marketingstrategie te verbeteren. Wat is een influencer? Op welke manier kan influencer marketing bijdragen aan het succes van je organisatie? In dit artikel vertellen we je meer over het waarom van influencer marketing. Ook geven we enkele handige tips om zelf te starten met de inzet van influencers. Zo kun je de marketingstrategie van je organisatie verder aanscherpen.
Een influencer wordt doorgaans beschreven als een bekend persoon met een groot bereik. In de huidige tijd hoeft een bekend persoon niet direct een bekende artiest, acteur of politicus te zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een groot bereik op sociale media, iemand die vlogs maakt voor een bepaalde doelgroep op YouTube, Instagram, Snapchat of Facebook. Deze influencers richten zich momenteel voornamelijk op een jonger publiek, aangezien juist deze doelgroep steeds meer op internet actief is. Zij kijken geen televisieprogramma’s meer, maar kijken programma’s op internet terug of volgen soortgelijke programma’s in filmpjes online op YouTube, Dumpert of Facebook.
De reden dat organisaties een influencer inzetten binnen hun marketingstrategie is het feit dat deze influencers doorgaans een ontzettend groot bereik hebben. Vaak loopt dit bereik uiteen van enkele duizenden tot zelfs tienduizenden Nederlandse en Belgische volgers. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om te kiezen voor een influencer met een internationaler publiek. Het grote netwerk achter een influencer vertrouwt op de kennis en adviezen die deze influencer in berichten, foto’s en video’s geeft. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de kleding die volgers kopen, de verzorgingsproducten die gekocht worden, gadgets die worden overgenomen, enzovoorts.
Voor organisaties biedt influencer marketing een unieke kans om op een subtiele manier een groot deel van hun doelgroep te bereiken. Zonder nadrukkelijk reclame te maken voor je producten of diensten, kan een influencer de naam van je organisatie laten vallen. De combinatie van het vertrouwen wat volgers in een influencer hebben, het grote bereik en het effect van influencers maakt dat dit een zeer effectieve vorm van reclame kan zijn voor bedrijven.
B2C en B2B verschillen
Influencer marketing is niet alleen iets voor consumenten. Ook in het zakenleven worden beslissingen beïnvloedt door zakelijke blogs en specialisten. Het delen van kennis, thought leadership, is namelijk voor steeds meer bedrijven een speerpunt. De twee grote verschillen tussen B2C en B2B influencer marketing zijn:
Nu we beschreven hebben wat influencer marketing zo interessant kan maken voor bedrijven, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. We geven je graag vijf handige tips die dit makkelijker voor je kunnen maken!
Benieuwd naar de mogelijkheden van influencer marketing voor jouw bedrijf? Neem contact op of bekijk de advertentiemogelijkheden op Bloeise.nl, waaronder sponsored content en advertorials.
Steeds meer organisaties overwegen over te gaan op marketing automation. Waarom zou je iets immers…
Het is de nieuwste trend op het gebied van online marketing. En het is eigenlijk…
Iedere business gaat online: B2C én B2B. Daar kun je alle kosten en baten helder…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: