Hoe verbeter je de autoriteit van een website?

brand
Website autoriteit verhogen

Hoe verbeter je de autoriteit van een website?

Gastblog door Maxime Woerdeman van LEQUAL

De domein autoriteit van je website, ook wel domeinwaarde genoemd, geeft aan hoe relevant en belangrijk de zoekmachine jouw website vindt. De invloed van deze seo pijler mag niet worden onderschat. De domein autoriteit van je website is namelijk een belangrijk onderdeel voor het bepalen van de rankings in de zoekresultaten van Google. Maar hoe kan je de autoriteit meten? En eventueel verhogen? In dit artikel leggen wij je uit hoe jij dit kan doen.

De autoriteit van een pagina

Voordat je aan de slag gaat met de seo optimalisatie is het belangrijk om te weten dat je een pagina én domein autoriteit hebt. Je kan deze twee autoriteiten namelijk apart van elkaar meten en verbeteren.

Bij de pagina autoriteit kijk je niet naar de gehele website, maar enkel hoe de specifieke webpagina scoort. Dit kan bijvoorbeeld een categorie of subcategorie zijn van de website. Voor de domein autoriteit kijk je naar de website in zijn geheel. Ondanks dat je ze apart van elkaar kan meten en verbeteren ondersteunen ze elkaar natuurlijk ook. De pagina en domein autoriteit kan worden gemeten op een schaal van 0 – 100.  Hoe hoger, des te waardevoller je website kan zijn voor de zoekmachine.

De domein en pagina autoriteit meten

domein en pagina autoriteit meten

Hoe kan je meten welke autoriteit jouw website heeft? Dan kan je meten met behulp van verschillende tools. Elke tool meet weer net iets anders de autoriteit en geeft hier hogere of lagere scores bij. De tools die je hiervoor kan gebruiken zijn:

  • De DA score van Moz
  • De TF score van Majestic
  • De DR score van Ahrefs

Wanneer je de url van de website of webpagina invoert zie je direct hoe hoog je scoort op de autoriteit. En zoals ik eerder werd vermeld: hoe hoger de score, des te waardevoller je website kan zijn voor de zoekmachine. Dit heeft vervolgens invloed op de positie die Google uiteindelijk toekent aan je website. Heb je een lage score gekregen of ben je niet tevreden? Dan is het hoog tijd om hier verbetering in aan te brengen.

De website vindbaar maken

Om je website beter vindbaar te maken kan je beginnen met het verhogen van de autoriteit op pagina of domein niveau. Een belangrijke factor in het verbeteren hiervan is het aantal inkomende links naar je website of pagina. Het overzicht van deze inkomende links wordt ook wel een backlinkprofiel genoemd. De aantal inkomende links kan je gemakkelijk achterhalen met de hiervoor genoemde tools. Wanneer je het backlinkprofiel wil verbeteren is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Het verspreiden van de inkomende links is bijvoorbeeld belangrijk. Je kan soms beter 10 goede links krijgen in een maand in plaats van 800 links van slechte kwaliteit. Te veel links van slechte kwaliteit komen namelijk vaak over als spam. Hiervoor kan Google je straffen waardoor de vindbaarheid van je website achteruitgaat. Let hier daarom mee op en zorg voor een natuurlijk linkbuilding strategie.

Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de relevantie van een inkomende link. Verkoop jij bijvoorbeeld pannen om mee te koken, maar krijg je een link op een website die schoenen verkoopt? Dan is dit natuurlijk niet relevant. Zorg er daarom voor dat het backlinkprofiel ‘logisch’ in elkaar steekt.

On-page SEO verbeteren

On page SEO verbeteren

Naast het vergaren van inkomende links zijn er nog andere manieren om de autoriteit van je website te verbeteren. Door middel van content kan jij je website bijvoorbeeld gebruiksvriendelijker maken voor de zoekmachines. Hiermee kan je vrijwel altijd de website naar een hoger niveau brengen.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de snelheid van de website te kijken. Laadt je website bijvoorbeeld traag? Dan heeft dit ook invloed op de vindbaarheid. Tot slot kan je ook kijken naar het menustructuur van de website. Is dit logisch in elkaar gezet, zodat de gebruiker gemakkelijk zijn weg kan vinden? Wanneer dit niet het geval is kan je hier een nieuwe indeling voor maken.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *