Programmeren voor Dummies

brand

Prorgrammeren wordt steeds meer genoemd als basisvaardigheid. Leerlingen komen er daarom steeds vroeger mee in aanraking, omdat je hiermee later sneller aan een baan komt. Van je smartphone, spelletjes, tot de televisie (Netflix), muziek (Spotify) en je auto. Programmeertaal zit overal achter. De belangrijkste programmeertaal is C, waarvan alle moderne programmeertalen onderdelen van hebben overgenomen. Reden voor de serie voor dummies om een nieuw boek uit te brengen: Programmeren met C voor dummies

Programmeren is abstract. Het geeft je een nieuwe manier van denken waarmee je leert om problemen te vertalen naar wiskundige algoritmes. C werd door Dennis Ritchie en Brian Kernighan in de beginjaren 70 ontwikkeld vanuit de UNI wereld. Toen de ANSI-C standaard in 1983 van kracht werd, kreeg het gebruik van C een enorme impuls. C is een van de oudste en meest gebruikte programmeertalen. De invloed van C is zo groot dat verschillende andere talen (zoals C++, Java en JavaScript) delen van C gebruiken. Dit boek is een toegankelijke introductie in het programmeren en de programmeertaal C. In heldere stap-voor-stapinstructies leer je in Programmeren met C voor dummies de syntaxis van C kennen en ontdek je de logica en basisprincipes achter het programmeren.

C als programmeertaal

C is een programmeertaal die goed aansluit bij de hardware. Dat geeft voor- en nadelen.

Voordelen C:

  • C kan voor van alles worden gebruikt
  • C is relatief snel

Nadelen C:

  • Een fout groot of klein levert problemen op
  • De C-compiler voert weinig controles uit (daarvoor heb je andere tools nodig)
  • Het gebruik van pointers wat problemen kan geven (en daarom uit Java en C# zijn gehaald)

 “C provides all the rope you need to hang yourself”

Er kan veel met C. Je moet het wel corrct toepassen. C wordt veel in de technische wereld gebruikt en besturingssystemen zoals Unix en Windows. Vaak wordt er een combinatie gebruikt van C en C++, zoals bij Windows, waarbij C wordt gebruikt voor de kernel en C++ voor de overige componenten. Een andere veelgebruikt toepassing is een combinatie van C en (ingebedde) assembler, zoals bij de Linux-kernel. Iedere iedere processor en microcontroller heeft wel een C-compiler beschikbaar. Daardoor kent de taal C een hoog percentage professionele programmeurs.

Naast de basics komen ook geavanceerde aspecten van C, zoals pointers en gelinkte lijsten, aan bod. Dit boek geeft een uitstekende springplank voor andere programmeertalen. Schrijver Dan Gookin is de auteur van DOS voor Dummies, het allereerste Voor Dummies-boek. Hij wordt wereldwijd geprezen om zijn vele computing-bestsellers. Het boek kwam uit in Nederland via uitgeverij BBNC.

 

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.