Hoe werkt contentmarketing in het MKB?

Contentmarketing is hot! Niet alleen grote bedrijven houden zich vaker met contentstrategieën bezig, ook voor het MKB biedt dit mogelijkheden. Door contentmarketing op een slimme manier in te zetten, komen klanten sneller in de volgende stap naar jouw einddoel: conversie. Daarnaast zorg je ook voor betrokkenheid en een optimale klantbeleving, waardoor klanten sneller terugkeren en jouw bedrijf actiever zullen promoten. In dit artikel krijg jij praktische tips om contentmarketing succesvol in te zetten voor jouw MKB-bedrijf.
Het is hot, maar voor het MKB kan contentmarketing lijken als weer het volgende ‘moetje in marketing’ waar marketingbureaus je van proberen te overtuigen. Er is al zoveel namelijk: reviewmarketing, facebookmarketing (en instagrammarketing natuurlijk), Youtube marketing, e-mailmarketing en influencer marketing. En nu dus content marketing: waarom zou je als MKB hiervoor kiezen?
Twijfel je of contentmarketing wel voor jouw klein bedrijf iets is? Hier drie goede redenen:
Met deze drie redenen is contentmarketing voor het MKB een open deur: het is wat je klanten willen, het is wat nodig is voor jouw bedrijf en het is wat Google wilt. Dus vervolgens wil je weten: hoe dan?
Bij contentmarketing denken veel mensen aan blogberichten, landingspagina’s en downloads. Maar contentmarketing is bijvoorbeeld ook het creëren van toffe bedrijfsvideo’s, mooie afbeeldingen en infographics over producten en services, etc. Naast contentcreatie van tekst en beeld, gaat het ook over promotie en het achteraf analyseren. Je hebt als contentmarketeer ook kennis nodig van de inzet van marketingmiddelen zoals Google, Facebook, PR en je nieuwsbrief, en overweg kunnen met het CMS van je website en een marketingtool om e-mailadressen, reacties en contactverzoeken te vangen en meten. Lekker veel en divers, dat contentmarketing. Dus waar begin je?
Voordat je start met contentmarketing binnen je organisatie, is het belangrijk om een goede contentmarketingstrategie op te zetten. Een strategie is niks meer dan goed om je heen kijken, nadenken wat je wilt doen en vervolgens een werkbaar plan maken om daar te komen. Daarvoor moet je de volgende vragen beantwoorden:
Bij het stellen van deze vragen, komen allerlei nieuwe vragen bovendrijven. Je ontdekt dat er al maanden niemand meer iets op Twitter zet. Dat je de toegang kwijt bent geraakt toen de stagiaire vertrok. Dat eigenlijk jullie hele website verouderd is, niet alleen de teksten maar ook de marketing erachter. Breng al die zaken in kaart, en scheid projecten van doorlopende werkzaamheden. Als MKB-bedrijf moet je gewoon je kanalen al kwalitatief inzetten om jouw bedrijf goed in de markt te zetten en jouw doelgroep adequaat aan te spreken. Zit je nog niet op het gewenste niveau, focus dan daar éérst op. Daarna kun je pas aan de gang met marketingcampagnes.
Vaak heeft een MKB-bedrijf maar één persoon voor ongeveer alles wat promotie inhoudt: de website, brochures, teksten schrijven, video’s editten, evenementen voorbereiden, de pers te woord staan, de strategie bepalen en als de collega’s van verkoop ziek zijn: even bijspringen. Dat maakt het toepassen van contentmarketing en eigenlijk iedere vorm van marketing, buitengewoon lastig. Hoe houd je grip? Een paar praktische tips uit de praktijk voor de beginnende MKB-contentmarketeer op zoek naar houvast:
Overtuigd van de kracht van contentmarketing maar niet zeker over de invulling? Bloeise ondersteunt bedrijven met het opzetten van een contentstrategie, het maken van kwalitatieve content (variërend van SEO-teksten tot interviews) en sponsored content. Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw bespreken.
Gastblog door Jordy Hoeke van WeTalkSEO.nl Content marketing zal in 2015 een veel gebruikte manier van online…
Gastblog door Kevin Vertommen van Fuseo.be Bij het woord content marketing denken de meeste mensen aan…
Recent werd ik benaderd door collega-ondernemer Christian Slagter voor een persoonlijk interview over Bloeise en…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: